Joe Biden a vorbit cu președintele Egiptului pentru a evita extinderea în regiune a războiului dintre Hamas și Israel

Data actualizării: Data publicării:
U.S President Joe Biden Attends Jeddah Security and Development Summit
Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi (foto stânga), Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken (foto centru fundal) și președintele american Joe Biden (foto dreapta). Sursa (arhivă): Profimedia Images

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și președintele american Joe Biden au subliniat necesitatea de a limita conflictul palestiniano-israelian pentru ca acesta să nu amenințe securitatea regională, a transmis luni biroul lui Sisi, potrivit Alarabiya News.

De asemenea, ambii lideri au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, că este o prioritate protejarea civililor și livrarea de ajutor umanitar în enclava palestiniană Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al președinției egiptene. 

Joe Biden se va deplasa, miercuri, în Israel pentru a arăta clar că Israelul, principalul aliat al SUA, are dreptul de a se apăra, potrivit șefului diplomației SUA, Antony Blinken. 

Blinken s-a deplasat, duminică, în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, către Gaza, controlat de egipteni, se va redeschide în curând, însă un acord în acest sens, care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini, nu s-a concretizat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat duminică sprijinul țării sale pentru Israel în lupta împotriva Hamas, potrivit Africa News. 

Blinken a avertizat însă că „modul în care Israelul face acest lucru contează. Trebuie să o facă într-un mod care să afirme valorile comune pe care le avem pentru viața și demnitatea umană, luând toate măsurile de precauție posibile pentru a evita rănirea civililor”. 

În timpul întâlnirii cu Blinken, el-Sissi a declarat că operațiunea israeliană din Gaza a depășit „dreptul la autoapărare” și s-a transformat într-o „pedeapsă colectivă”, potrivit presei de stat egiptene. 

Aceasta a fost cea mai puternică reacție publică pe care Blinken a auzit-o din partea celor șapte lideri arabi cu care s-a întâlnit săptămâna trecută. 

Blinken a spus că a auzit „o mulțime de idei bune despre unele dintre lucrurile pe care trebuie să le facem în continuare, inclusiv idei practice privind acordarea de asistență palestinienilor din Gaza care au nevoie, dar și conversații bune și importante despre viitor”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri