„Jos Franţa, trăiască Putin”. Susținătorii loviturii de stat din Niger au ieșit în stradă în capitala țării

Data publicării:
Nigerieni În stradă cu steaguri
Susținătorii loviturii de stat din Niger au ieșit în stradă să scandeze împotriva Franței și pentru Rusia. Foto: Profimedia Images

Mii de nigerieni au ieșit în stradă, joi, la Niamey, capitala Nigerului, pentru a-și arăta sprijinul față de lovitura de stat militară pro-rusă care a zguduit Africa de vest și a provocat îngrijorare în cancelariile țărilor occidentale și din regiune. Protestatarii au scandat sloganuri pro-ruse și anti-franceze.

Numărul manifestanților a crescut rapid de la sute la mii în Piața Independenței din Niamey, a relatat AFP, citat de Agerpres. Ei s-au adunat la apelul M62, o coaliţie de organizaţii „suveraniste” ale societăţii civile, în ziua celei de-a 63-a aniversări a independenţei Nigerului faţă de Franţa, fosta putere colonială care are aproximativ 1.500 de soldaţi acolo pentru a ajuta la lupta împotriva grupurilor armate jihadiste care acționează în această ţară.

„Jos Franţa”, „Trăiască Rusia, trăiască Putin”, au scandat manifestanţii.

De la lovitura de stat din 26 iulie din această ţară producătoare de petrol şi uraniu, relaţiile cu Franța s-au deteriorat dramatic. Duminică, au avut loc incidente în timpul unei demonstrații anterioare la ambasada franceză. Ulterior, peste 500 de francezi au fost evacuați din Niger.

Înainte de demonstraţia de joi, Franța a reiterat „că securitatea proprietăţii şi personalului diplomatic este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”.

„Doar securitatea ne interesează, fie că este asigurată de Rusia, China, Turcia, dacă vor să ne ajute”, spune unul dintre demonstranţi, Issiaka Hamadou, un tânăr antreprenor, care adaugă: „Pur şi simplu nu îi vrem pe francezi, care ne jefuiesc din 1960, sunt aici de atunci şi nimic nu se schimbă! La ce foloseşte?”.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), prezidată de Nigeria, a declarat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că este „ultima opţiune de pe masă”.

Şefii de stat major ai organizaţiei se întâlnesc la Abuja, până vineri, cu două zile înainte ca duminică să expire ultimatumul prin care se cere întoarcerea lui Mohamed Bazoum.

O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdulsalami Abubakar, a fost trimisă la Niamey pentru a „negocia” cu puciştii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri