„Îți trag un glonț în cap”. Mărturiile băiatului care se afla în aceeași mașină cu Nahel, tânărul ucis de un polițist în Franța

Data actualizării: Data publicării:
Nahel, băiatul de 17 ani ucis de polițiștii francezi pentru că nu a oprit la semnal
Nahel, băiatul de 17 ani ucis de polițiștii francezi pentru că nu a oprit la semnal. Foto: Twitter

Un tânăr care se afla în aceeași mașină cu Nahel, băiatul de 17 ani împușcat și ucis de un polițist în Franța, provocând violențe și proteste în întreaga țară, a povestit ce s-a întâmplat pentru a „arăta care este adevărul”, potrivit Sky News.

Moartea lui Nahel Merzouk a declanșat violențe între poliție și tinerii din cartierele de locuințe din Franța, care se luptă cu sărăcia și șomajul.

El a fost împușcat marți dimineață, în timp ce conducea o mașină în Nanterre, un mic oraș de la periferia Parisului.

Un pasager din mașină a publicat o înregistrare video pe rețelele sociale în care spune că vrea să „arate care este adevărul, pentru că sunt multe minciuni”.

Explicând că vrea „să spună povestea de la A la Z”, tânărul a povestit că cei doi au împrumutat mașina și au decis să facă o plimbare prin Nanterre, adăugând: „Nu eram sub influența alcoolului sau a drogurilor”.

Conduceau pe banda de autobuz când au observat că motocicletele poliției îi urmăreau cu girofaruri și au oprit mașina.

El spune că un ofițer s-a apropiat de geamul mașinii și i-a spus lui Nahel să îl coboare înainte de a spune: „Oprește motorul sau te împușc”.

Tânărul susține că ofițerul l-a lovit apoi pe Nahel cu tocul armei sale, după care a sosit al doilea ofițer, care a făcut același lucru.

El spune că primul ofițer a pus apoi un pistol la capul lui Nahel și a spus: „Nu te mișca sau îți trag un glonț în cap”. Tânărul susține că cel de-al doilea ofițer l-ar fi încurajat să-l împuște.

Unul dintre polițiști a continuat să-l șicaneze pe Nahel cu tocul pistolului, făcându-l să-și miște piciorul de pe pedala de frână. Când mașina a început să se miște, el a tras cu arma, apoi Nahel a pus piciorul pe accelerați.

„L-am văzut suferind, tremura”, povestește tânărul care se afla în mașină cu Nahel

El spune că cel de-al doilea ofițer a tras apoi cu arma, astfel că Nahel a pus piciorul pe accelerație.

„L-am văzut suferind, tremura. Ne-am lovit de o barieră. Mi-a fost frică. Am ieșit din vehicul. Și am fugit. Am crezut că mă vor împușca. Așa că am fugit. Sunt șocat de ceea ce s-a întâmplat în fața mea. Prietenului meu”, spune el. 

Polițistul care l-a împușcat și ucis pe Nahel i-ar fi cerut iertare familiei acestuia.

Pascal Prache, procurorul general din Nanterre, a declarat că ofițerii au încercat să-l tragă pe dreapta pe adolescent pentru că părea foarte tânăr și conducea o mașină cu numere de înmatriculare poloneze pe o bandă de autobuz. El ar fi trecut pe roșu pentru a evita să fie oprit și apoi a rămas blocat în trafic.

Ofițerul a declarat că s-a temut că el și colegul său sau altcineva ar putea fi loviți de mașină în timp ce Nahel încerca să fugă, potrivit procurorului.

Prache a declarat că investigația sa inițială l-a condus la concluzia că folosirea armei de către ofițer nu a fost justificată din punct de vedere legal.

Ofițerul se află în prezent în arest preventiv, fiind pus sub investigație formală pentru omor voluntar. În cadrul sistemului juridic francez, punerea sub investigație formală este similară cu punerea sub acuzare.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri