Liderii lumii discută într-o zonă de lux din Bali despre securitatea alimentară. La câțiva metri, oamenii abia-și permit un kg de orez

Data actualizării: Data publicării:
oameni saraci cumpara orez
Liderii lumii discută într-o zonă de lux din Bali despre securitatea alimentară. La câțiva metri, oamenii abia-și permit un kg de orez. FOTO: Profimedia Images

Securitatea alimentară este una din temele majore ale summitului G20 care se desfășoară în Indonezia. Într-o zonă de lux din Bali, liderii lumii caută soluții la problemele provocate de invazia Rusiei în Ucraina și blocarea porturilor ucrainene. La câteva străzi distanță, oamenii își numără banii pentru un kilogram de orez și spun că nu își mai permit să cumpere carne, scrie BBC.

Discuțiile de azi sunt centrate pe securitatea alimentară și energetică, o preocupare majoră pentru toată lumea în ultimele luni, deoarece multe economii se luptă cu redresarea post-pandemie în timp ce războiul din Ucraina continuă.

În Bali, locul de desfășurare a summitului, localnicii sunt tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor la alimentele de bază. Rata inflației din Indonezia a atins 5,71% în octombrie, una dintre cele mai ridicate rate înregistrate în ultimii ani. Lângă clădirile luxoase unde are loc summitul G20, cumpărătorii se înghesuie într-un mic magazin alimentar de lângă drum. Acolo, orezul costă 10.000 de rupii și poate ajunge chiar la 13.000 de rupii.

„Cu banii pe care îi cheltuim acum, obișnuiam să cumpărăm mai multă mâncare. Dar acum luăm mai puțin. Mâncăm doar pește și ouă, nu ne permitem carne”, spune o femeie.

Alături este proprietara unui mic magazin, care se plânge că majoritatea clienților ei spun că prețurile sunt tot mai mari. Femeia spune că afacerea ei are de suferit și nu știe cum se va descurca: „Sunt foarte îngrijorată pentru că prețul unor produse cum ar fi petrolul fluctuează foarte repede. Acest magazin este singurul mijloc de trai pentru mine și soțul meu. Avem datorii la bancă. Sunt îngrijorată că dacă prețurile vor crește din nou, tot mai multe afaceri se vor închide”.

Deoarece Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume, blocarea porturilor și a rutelor de transport a determinat creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial.

În iulie, Moscova a fost de acord să permită navelor să exporte milioane de tone de cereale și alte produse din Ucraina printr-un coridor sigur în Marea Neagră. Dar acest acord va expira pe 19 noiembrie, cu excepția cazului în care va fi reînnoit.

Într-un discurs în deschiderea summitului G20, secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că acest acord prin care se permite trecerea în siguranță a transporturilor de cereale din Ucraina, este crucial pentru securitatea alimentară globală.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri