Lituania avertizează că Rusia poate lupta în Ucraina la aceeaşi intensitate încă cel puţin 2 ani

Data publicării:
soldati rusi pe front
Rusia şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale. FOTO: Profimedia Images

Preţul ridicat al petrolului, ocolirea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a lupta în Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puţin doi ani, au estimat agenţiile de informaţii lituaniene într-un raport publicat joi, relatează Reuters.

Rusia şi-a reformat şi consolidat armata afectată de lupte în Ucraina în 2023 şi este pe cale să-şi extindă capacităţile militare de-a lungul graniţei sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, au declarat agenţiile în evaluarea lor anuală a ameninţărilor cu care se confruntă ţara baltică.

„Moscova este capabilă să evalueze lecţiile învăţate şi să-şi îmbunătăţească eficacitatea de luptă”, au adăugat agenţiile lituaniene în raport.

Raportul a fost redactat de două agenţii - Departamentul de contrainformaţii al Securităţii Statului şi Serviciul de Informaţii şi de Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Rusia şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că ţara şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale.

Potrivit agenţiilor lituaniene, serviciile de informaţii ruse depun eforturi pentru a se sustrage de la sancţiunile impuse industriei de apărare a ţării după invadarea Ucrainei.

În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme şi muniţie de către Iran şi Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor al său de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, au declarat agenţiile lituaniene.

Ele au adăugat că, după desfăşurarea de către Rusia de focoase militare în Belarus în 2023, ea a construit în mod constant infrastructură pentru utilizarea lor acolo.

Raportul afirmă că agenţiile de informaţii din Rusia şi Belarus şi-au sporit eforturile de a recruta lituanieni care au trecut graniţa, iar Vilnius a reţinut câţiva cetăţeni lituanieni în 2023, pe care i-a acuzat că furnizau date pentru serviciile de informaţii din Belarus în schimbul banilor.

În ceea ce priveşte China, agenţiile au afirmat că ţara şi-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, ca urmare a deciziei ţării de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita