Londra acuză Rusia de spionaj cibernetic și sancționează doi hackeri cu legături FSB

Data publicării:
Fotografie concept cu siluetele a trei bărbați cu aer de spion pe fundalul drapelului rusesc.
Foto: Profimedia Images

Ministerul britanic de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Rusiei la Londra şi a sancţionat două persoane pentru ceea ce a spus că reprezintă o încercare susţinută, dar eşuată, de a interveni în politica britanică prin intermediul unor spioni cibernetici ruşi.

„Tentativele Rusiei de a se amesteca în politica britanică sunt absolut inacceptabile şi caută să ameninţe procesele noastre democratice”, a declarat şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, citat într-un comunicat. „În pofida eforturilor lor repetate, ei au eşuat”, a adăugat el, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

MAE britanic a precizat că l-a convocat pe ambasadorul rus „pentru a exprima profunda îngrijorare a Regatului Unit în legătură cu încercările repetate” de a folosi internetul pentru a „interfera în procesele politice şi democratice din Marea Britanie şi dincolo” de graniţele ei.

„Pot să confirm astăzi că FSB se află în spatele unui efort susţinut de a se amesteca în procesele noastre democratice”, a afirmat ministrul de stat pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Leo Docherty, într-o declaraţie făcută în faţa parlamentarilor.

„Au vizat persoane de rang înalt şi entităţi cu intenţii clare, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică”, a spus el.

Pe cine dă Londra vina

Au fost vizaţi de asemenea deputaţi din diferite partide, în special prin atacuri de tip „spear fishing” din cel puţin 2015 şi până în acest an, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

Diplomaţia britanică menţionează în special piratarea documentelor comerciale între SUA şi Regatul Unit, care s-au scurs în spaţiul public înainte de alegerile britanice din 2019.

Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu, dar consideră în mod obişnuit acuzaţiile de spionaj cibernetic drept calomnii false din partea Occidentului, notează Reuters.

Londra acuză Centrul 18, o unitate din cadrul FSB, pentru aceste operaţiuni. Ele ar fi fost efectuate de Star Blizzard (sau Callistro), un grup care ar fi aproape sigur subordonat Centrului 18, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

Reuters menţionează că respectiva grupare de hackeri este numită „Cold River” de către cercetători în domeniul securităţii cibernetice.

UK a subestimat spionajul rusesc

Această grupare de hackeri a fost acuzată de asemenea că ar fi în spatele scurgerii de email-uri private aparţinând fostului şef al spionajului britanic Richard Dearlove în 2022.

Marea Britanie a anunţat că a sancţionat doi bărbaţi acuzaţi de a fi membri ai Star Blizzard şi implicaţi în aceste operaţiuni: Ruslan Aleksandrovici Peretiatko, agent FSB, potrivit Londrei, şi Andrei Stanislavovici Korineţ, cunoscut şi sub numele de Aleksei Dogujiev.

Un raport parlamentar publicat în iulie 2020 acuzase guvernul de la Londra că a subestimat serios riscurile, îndemnându-l să ancheteze posibilele interferenţe ale Moscovei în politica britanică, în special în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexit în 2016.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...