Companiile japoneze au început să primească telefoane de hărțuire din China după deversarea în ocean a apei de la centrala Fukushima

Data publicării:
storage tanks for contaminated water at the Tokyo Electric Power Company's (TEPCO) Fukushima Daiichi nuclear power plant
Tancurile de depozitare a apei reziduale de la Fukushima sunt pline. Foto: Profimedia Images

Ministerul de externe de la Tokyo l-a convocat luni pe ambasadorul Chinei în Japonia pentru a protesta împotriva valului de hărţuiri telefonice care a vizat companii nipone, declanşat de începerea deversării în ocean a apei provenite de la centrala nucleară din Fukushima.

Ministrul adjunct al afacerilor externe nipon, Masataka Okano, i-a spus ambasadorului chinez Wu Jianghao că Beijingul trebuie mai bine să informeze corect publicul, „decât să suscite inutil îngrijorarea cetăţenilor (săi) furnizând informaţii ce nu se bazează pe dovezi ştiinţifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei, preluat de AFP și Agerpres.

China a suspendat începând cu săptămâna trecută toate importurile de produse marine ce provin din Japonia, ca reacţie la începerea deversării de apă utilizată pentru răcirea reactoarelor nucleare de la centrala avariată Fukushima Daiichi.

Însă acest proces a fost validat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), iar Tokyo asigură că el nu va presupune niciun pericol pentru mediu şi sănătatea umană.

De la începutul operaţiunii, companii nipone, aparent alese aleator - de la brutării la acvarii - au început să primească mii de apeluri telefonice provenind de la numere chineze.

Pe reţelele sociale, internauţi chinezi au distribuit înregistrări video în care pot fi văzuţi în timp ce formează numere de telefon nipone.

Duminică, Tokyo a cerut Beijingului „să garanteze securitatea rezidenţilor japonezi în China”, după un val de hărţuire telefonică ce a vizat companii nipone, declanşat de deversarea controversată de apă provenită de la centrala nucleară din Fukushima.

Separat, Ambasada Tokyo la Beijing a cerut cetăţenilor săi să se abţină să vorbească tare în japoneză.

Primarul oraşului Fukushima, Hiroshi Kohata, a declarat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că primăria a primit circa 200 de apeluri similare în două zile şi că şcoli, restaurante şi hoteluri locale au fost de asemenea vizate.

China s-a opus ferm deversării de apă provenită de la centrala din Fukushima, apă filtrată şi diluată în conformitate cu un plan validat de AIEA.

În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă tritiată (apă supergrea) de la centrala Fukushima şi aceasta într-un mod extrem de gradual - până la începutul anilor 2050, potrivit calendarului actual.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Îndrăgostiți până peste cap. Richard Gere și soția sa au fermecat publicul cu gesturile lor romantice, pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...