După o zi de speculaţii, s-a anunţat decesul preşedintelui uzbek

Data publicării:
BRICS/SCO Summits - Russia 2015

Reprezentanţii executivului şi legislativului uzbek au confirmat vineri seara moartea preşedintelui Islam Karimov, după o zi de speculaţii cu privire la decesul liderului care a deţinut în ultimii 26 ani frâiele puterii din fosta republică socialistă central-asiatică. De asemenea, preşedintele Vladimir Putin şi-a transmis condoleanţele şi a anunţat prezenţa unei delegaţii ruse condusă de premierul Dimitri Medvedev la înmormântarea liderului uzbek, transmite Reuters, citată de News.ro.

BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Foto: Guliver/GettyImages

Islam Karimov (foto) va fi înmormântat sâmbătă în localitatea uzbekă Samarkand, pentru a respecta tradiţiile musulmane.

Premierul Şavkat Mirzioiev a fost desemnat drept liderul comisiei însărcinată cu organizarea funeraliilor de stat din localitatea natală a fostului preşedinte Karimov.

Analiştii îl consideră pe premierul uzbek drept favorit pentru preluarea puterii. Însă preşedinţia interimară a fost preluată de către Nigmatilla Iuldaşev, care îndeplineşete funcţia de preşedinte a Senatului din Uzbekistan.

Preşedintele Karimov, în vârstă de 78 de ani, a suferit un atac vascular cerebral în timpul weekend-ului, iar fiica acestuia a anunţat la începutul săptămânii că este în stare stabilă şi se recuperează la terapie intensivă.

Însă, publicaţiile de opoziţie au început să speculeze moartea preşedintelui uzbek de luni, pentru ca informaţile să fie întărite la miercuri de relatări legate de pregătirea oraşului natal al acestuia pentru organizarea unor funeralii de stat.

Jurnaliştii Reuters au anunţat vineri dimineaţă, citând trei surse diplomatice uzbeke, că Islam Karimov a decedat la Taşkent ca urmare a atacului cerebral suferit. Însă, executivul uzbek a întârziat să confirme informaţia, chiar şi după ce premierul turc, Binali Yildirim, şi-a transmis condoleanţele.

„Preşedintele uzbek Islam Karimov a murit. Dumnezeu să-l ierte. Republica Turcă împarte durerea şi tristeţea cu poporul uzbek”, a declarat Yildirim într-un interviu televizat.

De asemenea, preşedintele georgian Georgi Margvelashvili şi-a transmis condoleanţele poporului uzbek pentru moartea neconfirmată a liderului Islam Karimov, care a fost adeseori acuzat de organizaţiile umanitare pentru reprimarea opoziţiei şi conducerea unei adevărate dictaturi în ţara central-asiatică.

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac şi totodată o ţară cu zăcăminte bogate de aur şi gaze naturale - cu o mână de fier începând din 1989, mai întâi ca lider comunist, iar apoi ca preşedinte, după implozia URSS în 1991.

Pretendenţii cei mai credibili la succesiunea lui Islam Karimov sunt în realitate premierul său Şavkat Mirzioiev şi vicepremierul Rustam Azimov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...