Expert în securitate: Nu există un pericol major la adresa României

Data publicării:
16032013 20rus-55191

Decizia SUA de a monta rachete interceptoare suplimentare pe teritoriul american - mai exact în Alaska, și nu în Polonia - nu trebuie să îngrijoreze România, pentru că sistemul de apărare antirachetă va proteja toate statele membre NATO de o eventuală amenințare venită din partea Coreei de Nord, a declarat Serghei Konopliev, în emisunea „Săptămâna sub lupă”.

Invitat pentru prima dată la o televiziune din România, expertul ucrainean în securitate, fost ofițer activ în armata sovietică și membru al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că, momentan, nu vede nicio amenințare concretă la adresa României.

„Nu văd în acest moment niciun pericol major la adresa României, ceea ce este o veste bună. România trebuie să își mențină stabilitatea economică”, a spus Serghei Konopliov.

Întrebat dacă SUA au decis la presiunile Rusiei să nu mai instaleze rachete interceptoare în Polonia, ca parte a fazei a 4-a a scutului, care trebuia să devină operațională în anul 2018, acesta a dat un răspuns negativ. „Nu cred că a fost vorba de o presiune a Rusiei”, a declarat Serghei Konopliov, care a admis însă că SUA au interesele militare comune, în special în Afganistan.

„A fost o decizie politică. SUA și Rusia caută o cale de a-și ameliora cooperarea și singurul obstacol pe care îl avem este acest scut antirachetă”, a adăugat directorul Programului pentru securitate la Marea Neagră al Harvard Kennedy School of Government.

Criza economică sursă de vulnerabilitate

Invitați la „Săptămâna sub lupă”, alături de Serghei Konopliov, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Daniel Dăianu, și consilierul prezidențial Iulian Fota au atras atenția aspura vulnerabilităților provocate de criza economică.

Este și o slăbiciune provocată celor care administrează arsenalul nuclear de apărare și de lovire de criza economică. Mike Mullen, fostul șef Statului Major interarme american, spunea că, în SUA, creșterea datoriei publice aproape că devine principala amenințare la adresa securității naționale. De ce? Pentru că o putere globală trebui să aibă resursele de a-și proiecta instrumentele de apărare și, uneori, de ripostă”, e explicat Daniel Dăianu.

Consilierului onorific al premierului a menționat, în context, și o altă carență a Europei: „statele europene nu își coordonează politicile de apărare”.

Suntem într-o perioadă de criză economică și se fac ajustări de programe, de planuri, dar în nicio țară serioasă nu vor fi ajustate proiectele strategice, prioritare. În acest moment, atât pentru Statele Unite, cât și pentru NATO, scutul antirachetă este prioritar”, a declarat, la rândul său, Iulian Fota.

Consilierul prezidențial a reiterat, la Digi 24, poziția României fază de decizia SUA de ajustare a programului de apărare antirachetă: proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA), la Baza Deveselu, nu este în niciun fel afectat.

Emisiunea „Săptămâna sub lupă” poate fi urmărită integral AICI

Citiți și:

SUA renunță la faza a patra a scutului antirachetă în Europa. Faza de la Deveselu rămâne în vigoare, asigură MAE

Ambasada SUA: Scutul asigură apărarea Europei, construcția la Deveselu începe în acest an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Fiica Antoniei s-a transformat într-o adolescentă superbă. Seamănă leit cu artista, e pasionată de dans și...
Film Now
Fiica lui Brad Pitt și-a plătit singură avocatul ca să renunțe la numele tatălui: „Angelina nu poate să...
Adevarul
Românii din Roșia Montană, El Dorado din Ardeal. „Se găsea aur și în noroiul drumurilor" FOTO VIDEO
Newsweek
Cine a fost haiducul „Față neagră"? „Zorro al României" era baron și jefuia bogații ARTICOL
Digi FM
Șefa de promoție de la un liceu din Arad, discurs neașteptat: „Școla m-a învățat să mă conformez, să mint...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Cum arată, de fapt, interiorul marsupiului unui cangur. Imaginile au devenit virale în mediul online
Film Now
Adevărul din spatele gesturilor de generozitate ale lui Keanu Reeves. Unul dintre prietenii lui a dezvăluit...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...