Mahmoud Abbas, întâmpinat ca un erou la Ramallah

Data publicării:
20121202 20abbas-36439

Noul statut permite palestinienilor să dea Israelul în judecată la Curtea Penală Internaţională pentru colonizarea Cisiordaniei, pentru operaţiunile militare de la începutului anului 2009 sau pentru asasinarea fostului lor lider, Yasser Arafat, dacă testele vor dovedi că acesta a fost otrăvit cu poloniu.

Liderul Mahmoud Abbas consideră votul de la ONU drept certificatul de naştere al viitorului stat palestinian, în timp ce Statele Unite şi Israelul spun că noul statut va reprezenta un obstacol în calea negocierilor de pace în regiune.

Israelul ameninţă

Israelul a reacţionat imediat faţă de această victorie, anunţând 3000 de noi aşezări în coloniile din teritoriile palestiniene. S-au produs şi rupturi interne la nivel politic: formaţiunile israeliene de dreapta îi acuză pe palestinieni că sabotează procesul de pace, în timp ce opoziţia denunţă pasivitatea premierului Benjamin Netanyahu.

Reacţiile politicienilor şi analiştilor israelieni sunt de altfel polarizate în funcţie de liniile ideologice stabilite în campania premergătoare alegerilor legislative din 22 ianuarie. Cotidianul Israel Hayom, apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, titra pe prima pagină: „Naţiunile Unite recompensează terorismul”.

Vicepremierul Sylvan Shalom a avertizat că va recurge la sancţiuni după decizia Adunării Generale ONU de conferire a statutului de stat observator Palestinei.

„Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau iniţiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă şi Israelului dreptul la iniţiative unilaterale precum aplicarea suveranităţii israeliene în teritorii”, a avertizat Shalom.

Chiar dacă o astfel de iniţiativă este improbabilă, Israelul ar putea bloca sistemul de colectare a taxelor în numele Autorităţii Palestiniene.

Votul de joi noapte

La ONU, joi noapte, au votat pro-Palestina 138 de state, împotrivă – nouă - şi s-au abţinut 41. Dintre aceste 41 face parte şi România. Israelul şi Statele Unite s-au opus iniţiativei palestinienilor, iar Marea Britanie şi Germania s-au abținut de la vot.

Data de 29 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător. Cu exact 65 de ani înainte, ONU decidea împărţirea Palestinei în două teritorii: unul arab şi unul evreu. Planul a fost respins de ţările arabe, care au declanşat războiul. Arabii au fost înfrânţi, aşa că în 1947 a fost înfiinţat statul Israel. Palestinienii au rămas de atunci în două teritorii separate, Cisiordania şi Fâşia Gaza.

„România a votat abţinere la proiectul de rezoluţie propus şi a prezentat în cadrul unei intervenţii în sesiunea Adunării Generale argumentele pentru această poziţie. Totodată, s-a asociat declaraţiei prezentate de Uniunea Europeană privind contextul dezbaterii rezoluţiei”, se arată într-uncomunicat al Ministerului român de Externe.

În intervenţia sa, România a subliniat că decizia are la bază poziţia de principiu pe care o promovează consecvent, bazată pe dialog şi negocieri directe între părţi, în cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel internaţional şi al acordurilor existente. „În baza aceleiaşi concepţii, România nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace”, precizează MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ITP obligatoriu la 6 luni pentru anumite mașini: când se impune și ce activități vizează noua lege din România
Digi FM
“A ieșit la atac când s-a văzut cu sacii în căruță”. Reacția unor profesori după discursul tranșant al șefei...
Pro FM
Rochie mulată și decupată pe tot abdomenul, atitudine de milioane. Alexandra Stan e stăpână pe propria...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Parodii virale ale influencerilor pe tema alegerilor: „Ca primarul - a furat, dar a si făcut"
Newsweek
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?
Digi FM
Pepe, nuntă pe malul lacului, în ziua în care fiul lui a împlinit 2 ani. Cununie religioasă în aer liber...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Câți bani a câștigat Tom Hanks pentru rolul din „Forrest Gump” datorită unei clauze de geniu din contract
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...