Noi imagini din timpul seismului din Nepal. Istoria ţării, în ruine

Data publicării:
nepal

Oamenii fug disperaţi şi încearcă să se pună la adăpost ascunzându-se sub mese şi sub scaune. Înregistrarea durează aproape patru minute, iar la finalul ei, în imagini se văd case prăbuşite şi stânci căzute.

Turistul american care a realizat filmarea a stat cinci zile izolat în satul unde l-a prins cutremurul. Peste 7.400 de oameni au murit, iar Nepalul se confruntă, în afara crizei umanitare, şi cu o criză culturală, pentru că au fost distruse 90% din monumentele istorice, mare parte incluse în patrimoniul UNESCO.

Sunt imagini filmate de un turist pe 25 aprilie în Bhaktapur, una dintre bijuteriile culturale ale Nepalului. Cunoscut şi sub numele de „oraşul devotaţilor”, Bhaktapur a fost fondat în secolul al XII-lea şi este inclus în patrimoniul UNESCO pentru bogăţia culturală.

Cutremurul a pus la pământ monumentele, templele şi palatele din acest oraş. Tot în ruină sunt alte sute de obiective culturale din Nepal. Aşa cum este şi turnul Dharahara, din centrul capitalei Kathmandu. Colosul înalt de 63 de metri, construit în 1832, este acum un morman de moloz.

„Va lua timp şi, cred, miliarde de bani nepalezi. Miliarde, înţelegeţi? Lucrările de reconstrucţie vor dura cinci, şapte ani, dar o vom face, pentru că aceasta este mândria noastră. Le vom reconstrui”, a declarat Narayan Dahal, director la Departamentul de Arheologie din Nepal.

În Kathmandu, oraş vizitat anual de milioane de turişti, monumentele istorice sunt devastate. De exemplu, piaţa Durbar unde se află numeroase temple, a fost distrusă în proporţie de 90%.

Dincolo de criza culturală, Nepalul luptă cu o imensă criza umanitară. Echipele de salvare încep să ajungă în satele izolate încă de la producerea seismului. Acolo, oamenii au răbdat de foame zile întregi.

„Vom distribui corturi, corturi mari şi alimente. De asemenea, avem în spital un doctor ce poate opera”, spune un voluntar.

Riscul izbucnirii unei epidemii creşte

Pericolul izbucnirii unei epidemii este cu atât mai mare cu cât se apropie sezonul musonic şi mii de oameni trăiesc în continuare în corturi. Ca măsură de precauţie, voluntarii vor începe să îi vaccineze pe localnici.

1,7 milioane de copii şi-au pierdut casele, şi-au pierdut şcolile, şi-au pierdut clinicile medicale, şi-au pierdut rude, astfel că este un impact uriaş pentru o ţară deja foarte săracă”, spune Karin Hulshof, directorul regional UNICEF pentru Asia de Sud.

Seismul care a lovit Nepalul la 25 aprilie a fost cel mai puternic din ultimii 80 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"