O aplicație japoneză folosește inteligența artificială ca să detecteze durerea la pisici

Data publicării:
trei pisoi intr-o cutie
FOTO: Getty Images

O aplicaţie japoneză care detectează durerea la pisici ar putea deveni, potrivit creatorilor săi, un ajutor valoros atât pentru proprietarii de feline, cât şi pentru medicii veterinari, în special în Japonia, unde piaţa produselor şi serviciilor pentru pisici valorează miliarde de euro, relatează joi AFP.

Denumită CPD de la "Cat Pain Detector" ("Detector de Dureri la Pisici"), această aplicaţie gratuită foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a evalua nivelul de durere al pisicilor după expresiile lor faciale.

Lansată în luna mai, aplicaţia este utilizată în prezent de aproximativ 43.000 de persoane, în principal din Japonia, dar şi "din Europa şi America de Sud", după cum a declarat pentru AFP Go Sakioka, managerul companiei Carelogy, cu sediul la Tokyo.

Instrumentul, similar cu alte aplicaţii existente în întreaga lume, a fost dezvoltat de companie în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe a Resurselor Biologice din cadrul Universităţii Nihon din Tokyo, scrie Agerpres.

Dezvoltatorii săi au colectat mai întâi aproximativ 6.000 de fotografii cu pisici cu ajutorul cărora au studiat poziţia urechilor, botului, mustăţilor şi pleoapelor pentru a determina caracteristicile variabile la aceste feline.

Analiza se bazează pe o scară de "grimase" ale pisicii, dezvoltată de Universitatea din Montreal, plecând de la expresiile faciale ale exemplarelor suferinde şi ale celor sănătoase.

A doua fază a constat în construirea unui model cu ajutorul AI, pe baza acestor date.

"Astăzi, CPD are o acurateţe de peste 90%", a declarat Sakioka, adăugând că, pe viitor, compania sa speră să meargă şi mai departe, datorită celor circa "600.000 de fotografii" realizate de utilizatorii aplicaţiei, creată pentru a-i ajuta pe proprietarii de pisici să înţeleagă mai bine schimbările comportamentale ale acestora.

Potrivit Asociaţiei japoneze pentru hrana animalelor de companie, 60% dintre proprietarii de pisici nu vizitează un medic veterinar decât cel mult o dată pe an. "Vrem să oferim ocazia de a judeca mai uşor, de acasă, dacă se impune sau nu o consultaţie", a continuat el.

CPD a fost deja folosită experimental de către medicii veterinari, "totuşi trebuie să perfecţionăm precizia AI, astfel încât utilizarea sa să se răspândească, având în vedere interesul în creştere manifestat faţă de pisici", a adăugat Sakioka.

Potrivit lui Katsuhiro Miyamoto, profesor emerit la Universitatea Kansai, piaţa niponă asociată felinelor a ajuns să valoreze în 2020 echivalentul a 13,2 miliarde de euro. Această sumă corespunde sumei cheltuielilor alimentare şi veterinare din toată ţara, vânzărilor de obiecte şi accesorii, precum şi profiturilor generate de turism, în special în multe "insule cu pisici" sau în foarte popularele "neko-café", baruri cu pisici.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...