Peste 8.500 de copii folosiți ca soldați în conflicte armate anul trecut, iar alți aproape 2.700 au fost uciși. Raport ONU

Data publicării:
2 copii in costum de camuflaj, cu arme in mana, si tatii lor, inarmati si ei, in yemen
Copii înarmați în Yemen, împreună cu tații lor, în timpul unei manifestații de sprijin a mișcării șiite Huthi, împotriva intervenției coaliției conduse de Arabia Saudită (Sanaa, 2018). Foto: Profimedia
Din articol

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate pe cuprinsul globului și alți aproape 2.700 au fost uciși, potrivit unui raport ONU, scrie Reuters. Documentul conține date verificate despre abuzurile la care sunt supuși copiii prinși în mijlocul unor conflicte. 

Raportul anual al secretarului general ONU, Antonio Guterres, despre copii și conflictele armate conține informații privind uciderea, mutilarea și abuzarea sexuală a copiilor, răpiri sau recrutări, refuzul accesului ajutoarelor, precum și atacuri asupra școlilor și spitalelor.

Raportul a verificat diverse abuzuri asupra a 19.379 de copii în 21 de conflicte. Cele mai multe dintre acestea au fost comise în Somalia, Republica Democrată Congo, Afganistan, Syiria și Yemen.

Potrivit verificărilor, 8.521 de copii au fost folosiți ca soldați anul trecut, în timp ce alți 2.674 au fost uciși, iar 5.748 răniți în diverse conflicte.

Lista ororilor

Raportul include și o listă neagră care are scopul de a atrage oprobriul asupra părților din conflicte, în speranța că acestea vor lua măsuri pentru a proteja copiii. Lista a stârnit multe controverse, unii diplomați spunând că Arabia Saudită și Israelul au făcut presiuni în ultimii ani pentru a nu fi incluse pe listă.

Israel nu a apărut niciodată pe listă, în vreme ce o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a fost scoasă de pe listă în 2020, la câțiva ani după ce fusese introdusă și condamnată pentru uciderea și rănirea copiilor în Yemen.

Într-un efort de a potoli controversele din jurul raportului, lista neagră publicată de Guterres în 2017 a fost împărțită în două categorii: una conținând părți care au luat măsuri pentru protejarea copiilor și alta conținând părți care nu au luat astfel de măsuri.

Sunt puține schimbări semnificative la lista publicată luni. Singurele state-părți numite pe lista din categoria celor care nu au luat măsuri de protecție a copiilor sunt junta militară din Myanmar - pentru uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor - și forțele guvernamentale din Siria - pentru recrutarea copiilor, uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor, precum și pentru atacuri împotriva școlilor și spitalelor.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...