Petrol și taxe. Reţeta care a făcut din „Statul Islamic” cea mai bogată organizaţie teroristă din lume

Data publicării:
sil

În operaţiunile sale din Siria şi Irak, „Statul Islamic” a copiat reţeta financiară a tabilbanilor din Afganistan și a perfecţionat-o. Asta şi pentru că are mai multe resurse la dispoziţie. Îndeosebi petrol. Organizaţia teroristă a cucerit șapte zăcăminte şi două rafinării în nordul Irakului, la care se adaugă şase dintre cele zece zăcăminte ale Siriei.

Cum toate resursele capturate erau deja în exploatare, „Statul Islamic” nu a trebuit să investeacă vreun ban în funcţionarea lor. îşi permite să vândă foarte ieftin petrolul extras de acolo. Un baril vândut de terorişti costă între 25 şi 60 de dolari, arată datele obţinute de Bloomberg. Cu mult mai puţin decât cotaţia pieţei, de 100 de dolari pe baril. În felul acesta, „Statul Islamic” reuşeşte foarte uşor să le plaseze petrolul intermediarilor care mai apoi îl vând în piaţă în condiţii aparent legale.

Însă petrolul nu este singura sursă de finanţare a „Statului Islamic”, care uneori seamănă cu un guvern naţional, alteori cu o organizaţie mafiotă. Aşa-numitul califat înfiinţat în zonele cucerite din Siria şi Irak are un sistem fiscal propriu. Însă taxele colectate de terorişti sunt mai degrabă taxe de protecţie. Cine nu le plăteşte este ucis, iar cine le plăteşte finanţează instituţiile înfiinţate peste noapte de „Statul Islamic” în teritoriile cucerite.

Spre deosebire de Al-Qaeda, „Statul Islamic” nu se bazează pe donaţii decât într-o foarte mică măsură, ceea ce-i oferă un grad ridicat de independenţă financiară. În vreme ce donaţiile pot fi urmărite şi blocate de autorităţile internaţionale, încasările din petrol sunt mult mai greu de confiscat, câtă vreme există o reţea amplă de intermediari, iar plata se face cu valiza de bani şi în barter, cu diverse bunuri, inclusiv armament.

Totuşi, Occidentul speră că estimările privind fondurile aflate la dispoziţia „Statului Islamic” sunt supraevaluate. La un moment dat se vorbea despre două miliarde de dolari, ceea ce ar face din Statul Islamic cea mai bogată organizaţie teroristă din istorie.

În urmă cu un deceniu şi Al-Qaeda era considerată o organizaţie avută. Însă achetele serviciilor secrete şi ale comisiilor Congresului American au arătat că, de fapt, teroriştii aveau mult mai puţini bani. Nici măcar Osama Bin Laden nu era atât de bogat pe cât se credea. Pe de altă parte, aceleaşi anchete au arătat că teroriştii nici nu aveau nevoie de atât de mulţi bani pentru a fi periculoşi. Înaintea atentatelor de la 11 septembrie, Al-Qaeda funcţiona cu 30 de milioane de dolari pe an. Iar atentatele de la 1 septembrie au costat doar un milion de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta