Plaja unde oamenii găsesc mereu oase de om. De ce sunt atât de multe rămășițe umane îngropate pe aceeași coastă din sudul Țării Galilor

Data publicării:
plajă din Țara Galilor
Rămășițe umane vechi de sute de ani au fost găsite pe aceeași plajă după ce un zid antic s-a prăbușit. Foto: Profimedia Images

O plimbare relaxantă pe plajă este o experiență plăcută pentru cei mai mulți dintre noi. Dar cum este când, printre scoici și alge, dai și peste rămășițe umane antice? Și ce se întâmplă când aceeași plajă este plină de astfel de descoperiri macabre?

Christopher Rees, din Bridgend, Marea Britanie, își plimba câinele împreună cu fiul lui de șapte ani în zona Dunraven Bay, Vale of Glamorgan, Țara Galilor, atunci când a văzut o parte dintr-un os care ieșea din nisip, potrivit BBC.

„Dylan adoră să învețe despre istorie și să meargă la muzeu, așa că a fost foarte entuziasmat să vadă ce este [descoperirea]”, a povestit Christopher. Dylan a crezut inițial că erau oase de dinozaur și, împreună cu tatăl lui, au luat o parte din ele acasă.

Dar când i-au arătat descoperirea și mamei lui Dylan, Sophie, ea a început să suspecteze că ceva nu este în regulă.

„Sora mea are câțiva prieteni care sunt doctori și veterinari. Așa că grupul de discuții era în vervă și au trecut doar câteva zile până când am vorbit cu ea duminică în timpul cinei și mi-a zis 'da, arată ca un os de om'.”

Cristopher a sunat apoi la poliție și le-a explicat totul. „Eram panicat. Mă gândeam 'în ce m-am băgat?' Am explicat totul poliției și unde le-am găsit.”

Poliția a închis zona pentru următoarele zile, iar în câteva săptămâni a confirmat că ceea ce au găsit Christopher și Dylan erau rămășițe umane.

The beach at Dunraven bay at Southerndown on the south coast of Wales
Mai multe descoperiri arheologice au fost făcute de-a lungul coastei regiunii Vale of Glamorgan, inclusiv structuri preistorice și din epoca fierului, precum și resturile unor epave. Foto: Profimedia Images

Nu este prima dată când rămășițe antice au fost descoperite de-a lungul acestei coaste. Acum mai puțin de o lună, rămășițe umane vechi de sute de ani au fost găsite pe aceeași plajă după ce un zid antic s-a prăbușit.

Oasele mai trebuie analizate până când se va cunoaște exact originea lor, dar experții susțin că ele ar putea proveni de la victimele unor naufragii din secolele XVI, XVII și XVIII.

Istoricul Graham Loveluck-Edwards a spus că mai există două posibilități. „Știm că în perioada preistorică oamenii din regiune își îngropau de multe ori morții în peșteri. Avem un exemplu în Paviland pe peninsula Gower.”

„Avem și dovezi arheologice cu o bătălie care a avut loc în apropiere în secolul I”, a mai spus Edwards, dar el susține că teoria naufragiului este explicația cea mai probabilă.

„Rămășițe umane ajungeau de multe ori la mal după naufragii și erau îngropate în cel mai apropiat loc disponibil”, a spus și Claudine Gerrard, din partea unei organizații arheologice din Țara Galilor, adăugând că datele exacte ar putea varia de la perioada preistorică până la cea modernă.

Mai multe descoperiri arheologice au fost făcute de-a lungul coastei regiunii Vale of Glamorgan, inclusiv structuri preistorice și din epoca fierului, precum și resturile unor epave.

Rămășițe scheletice provenind de la cel puțin șase persoane, probabil victime ale unui naufragiu, au fost descoperite în 2019 pe plaja Cwm Nasj, care se află la doar câțiva kilometri de Dunraven Bay. În 2014, arheologii au descoperit două oase de om pe o stâncă, tot din Cwm Nash.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri