Galerie Foto Sute de mii de persoane au manifestat în întreaga lume pentru a cere fapte, nu vorbe din partea liderilor COP26

Data actualizării: Data publicării:
manifestatii justitie climatica la glasgow si londra
Manifestaţii ample pentru justiţie climatică la Glasgow şi în lume. Foto: Profimedia Images

Aproximativ o sută de mii de persoane au mărșăluit la Glasgow, orașul gazdă al summit-ului COP26, împotriva schimbărilor climatice, cerând liderilor mondiali să ia măsuri drastice pentru a combate criza care face ravagii în anumite părți ale globului. Și în alte orașe, precum Londra, Dublin, Paris și Seul au fost organizate proteste pentru climă, relatează BBC.

Oamenii au ieșit sâmbătă pe străzile din Glasgow, în proteste zgomotoase, cerând liderilor mondiali să ia măsuri drastice pentru a combate criza climatică. Manifestanții au fluturat bannere, au scandat și au umplut străzile orașului în care se desfășoară summitul COP26. 

Protestatarii au înfruntat ploaia torenţială şi vântul pentru a mărşălui prin oraşul scoţian în care se desfăşoară conferinţa ONU privind clima, în timp ce alte marşuri au avut loc în centrul Londrei şi în alte oraşe. 

În Glasgow, activişti pentru climă, sindicalişti, politicieni şi alte grupuri s-au numărat printre miile de manifestanţi care s-au adunat în Parcul Kelvingrove şi în jurul acestuia înainte de a începe procesiunea prin oraş până la Glasgow Green, în mijlocul unei prezenţe semnificative a poliţiei şi în ciuda previziunilor de ploaie puternică pentru cea mai mare parte a zilei de sâmbătă.

COP26 Manifestaţii ample pentru justiţie climatică la Glasgow şi în lume. Foto: Profimedia Images
COP26 Manifestaţii ample pentru justiţie climatică la Glasgow şi în lume. Foto: Profimedia Images

 

Un uriaș koala zombie din care ieșea fum a fost mascota protestului de la Melbourne. Alături de această marionetă au fost și mai mulți oameni îmbrăcați în scheleți. Așa au vrut activiștii să arate ce vom păți dacă încălzirea globală nu este adusă sub control.

La Seul, sute de oameni au mărșăluit cu glob pămânesc gonflabil roșu, ce reprezintă planeta în flăcări. Demonstranții le-au cerut liderilor lor și tuturor celor de la COP26 să se miște mai repede să salveze lumea. Coreea de Sud este una dintre țările care depinde cel mai mult de combustibili fosili.

Sute de activiști de mediu au venit în fața primăriei din Paris cu bannere mari, pe care erau portretele principalilor lideri globali cu flăcări în fundal. De la Emmanuel Macron și Angela Merkel, la Vladimir Putin și Jair Bolsonaro, toți se fac responsabili de lipsă de acțiune pentru combaterea încălzirii globale, cel puțin în viziunea demonstranților.

La Londra, sute de protestatari s-au adunat în faţa Băncii Angliei pentru a începe un marş prin oraş, bătând în tobe de oţel, scandând "o singură soluţie" şi fluturând bannere ale mişcării globale de mediu Extinction Rebellion pe care scria "spuneţi adevărul". Protestatarii plănuiau să mărşăluiască trei kilometri până la Trafalgar Square.

Protestele pentru climă au început, de asemenea, şi pe insula Irlanda, sute de oameni adunându-se la Grădina Amintirilor din
Dublin pentru una dintre principalele demonstraţii.

În Irlanda de Nord, protestatarii s-au adunat în Belfast înainte de un marş zgomotos şi colorat prin centrul oraşului şi de un miting planificat la Primărie.

200 de evenimente în întreaga lume

În total, aproximativ 200 de astfel de evenimente au loc în Marea Britanie şi în întreaga lume, pentru o zi globală pentru justiţie climatică, au declarat organizatorii, Coaliţia COP26.

Acestea au loc la o zi după ce aproximativ 25.000 de tineri, conduşi de activista suedeză Greta Thumberg, au ieşit pe străzile din Glasgow pentru a cere liderilor politici să pună capăt declaraţiilor "bla-bla-bla'' de la COP26 şi să găsească soluţii imediate la criza climatică.

Liderii mondiali care participă la COP26 până pe 12 noiembrie s-au angajat să reducă defrişările, să elimine treptat cărbunele, să pună capăt finanţării combustibililor fosili în străinătate şi să reducă emisiile de metan.

Dar există încă un decalaj semnificativ între măsurile la care s-au angajat ţările şi ceea ce este necesar pentru a evita o încălzire mai mare de 1,5 grade Celsius, dincolo de care se vor resimţi cele mai grave inundaţii, secete, furtuni şi creşterea nivelului mărilor, cauzate de schimbările climatice.

În timp ce au loc protestele, negocierile continuă la COP26, concentrându-se sâmbătă asupra rolului naturii, al utilizării terenurilor şi al agriculturii în abordarea schimbărilor climatice.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...