Ted Kaczynski, faimosul terorist american cunoscut drept „Unabomber”, a fost găsit mort în celula sa din închisoare

Data publicării:
Ted Kaczynski într-o fotografie făcută publică de FBI în aprilie 1996, după prinderea lui,
Ted Kaczynski, faimosul terorist american cunoscut drept „Unabomber”, a fost găsit mort în celula sa din închisoare. Foto: Profimedia Images

Ted Kaczynski, cunoscut drept „Unabomber”, un terorist american care a fost condamnat la închisoare pe viață după ce timp de două decenii a trimis bombe prin poștă, ucigând astfel trei persoane și rănind 23, a fost găsit mort în celula penitenciarului în care era ținut, scrie BBC.

Ted Kaczynski avea 81 de ani și fusese condamnat la închisoare pe viață în 1996.

Pentru prinderea lui, FBI a întreprins cea mai lungă și costisitoare anchetă din istoria SUA.

Ted Kaczynski a fost considerat un geniu al matematicii, însă acesta a renunțat la cariera sa de profesor universitar în 1969 și s-a mutat într-o cabană fără acces la apă și electricitate, în căutarea unei vieți în afara societății.

Potrivit unui manifest scris de acesta, Kaczynski ura societatea ”industrializată” și milita pentru o viață în armonie cu natura, dar și pentru anarhism.

În 1975, pentru că în apropierea cabanei sale începuse dezvoltarea unui proiect imobiliar, acesta a început să monteze capcane pentru muncitori și să provoace mai multe incendii.

Patru ani mai târziu, acesta avea să înceapă să expedieze bombe artizanale, în special către universități și companii aeriene (căpătând porecla „Unabomber” de la „University” și „Airline Bomber”).

FBI a început ancheta în cazul său în 1979, însă avea să fie una deosebit de dificilă, deoarece Kaczynski folosea bombe cu mecanisme diferite pentru fiecare atentat și deseori monta indicii false în acestea, pentru a-i deruta pe agenți.

Acesta a fost prins în 1996, după ce, cu un an în urmă, scrisese un manifest intitulat „Societatea industrială și viitorul ei”, pe care l-a trimis la mai multe publicații. Chiar dacă manifestul a fost redactat cu o mașină de scris, experții în ligvistică au recunoscut stilul de a scrie al lui Ted Kaczynski, ceea ce a dus la prinderea lui.

Acesta a fost capturat într-o locuință improvizată de 3 pe 4 metri, făcută din placaj, în care polițiștii au găsit un jurnal scris în limbaj codat, explozibili și bombe artizanale deja confecționate.

Kaczynski și-a recunoscut faptele, primind o sentință de închisoare pe viață. El a încercat să se sinucidă, doi ani mai târziu, dar a fost salvat de gardieni.

Acesta a fost găsit fără suflare de gardienii închisorii sâmbătă, la ora locală 00:25, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului pentru penitenciare din SUA.

„Angajații au inițiat imediat manevrele de resuscitare. Domnul Kaczynski a fost transportat la spital, unde a fost pronunțat decesul”, a adăugat acesta.

Ted Kaczynski a avut mai multe probleme de sănătate, în ultimii ani.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri