VIDEO | Sistemul de apărare anti-rachetă care face tancurile indestructibile

Data publicării:
tanc pt icon

Voluminoase, dar rapide și înarmate puternic, tancurile reprezintă avangarda armatelor moderne. În ultimii ani, inginerii au lucrat pentru dezvoltarea acestui tip de vehicul blindat dar, mai important, pentru protecția acestora. De exemplu, pentru rezervoare au fost concepute noi protecții de blindaj suplimentar care însă a adus un plus considerabil de greutate, lucru ce afectează mobilitatea, scrie popularmechanics.com.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tancurile intră într-o nouă eră, odată cu dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă, propriu. Rusia a dezvoltat deja unul, denumit ARENA, și se dovedește a fi foarte util în teatrele de operațiuni. În materialul video puteți vedea cum funcționează un astfel de sistem.

În ultimul secol, greutatea medie a tancurilor a crescut de patru ori. Unul dintre primele vehicule blindate de luptă, „Little Willie”, cântărea la 16,5 tone. Modernul tanc american M1 Abrams cântărește aproximativ 70 de tone. Cea mai mare parte a greutății constă în blindaj, care însă influențează mărimea, greutatea, viteza și mobilitatea. Pe termen lung, creșterea dimensiunilor și a greutății unui astfel de vehicul de luptă nu este sustenabilă. Și acesta este motivul pentru care se caută soluții eficiente de apărare împotriva rachetelor și proiectilelor antitanc.

În anii '70, armatele NATO au construit o nouă generație de rachete antitanc. Uniunea Sovietică, pentru a-și proteja vehiculele de luptă, a început dezvoltarea unor contramăsuri. Una a fost conceptul sistemului de protecție activă sau SPA.

SPA implică instalarea pe tanc a unor radare și camere video pentru a detecta rachetele sau alte proiectile antitanc. Când acestea se apropie de vehicul, SPA lansează o rachetă interceptoare care va exploda în fața proiectilului inamic, distrugându-l. Sistemele active de protecție sunt ușoare, eficiente și costă mai puțin decât adăugarea unor blindaje suplimentare care afectează mobilitatea vehiculului.

Videoclipul de mai sus arată că sistemul ARENA rusesc funcționează utilizând camere de ultimă generație de 18.000 de cadre pe secundă. Dezvoltat de Biroul de Design KB Mashinostroyeniya, ARENA detectează automat rachetele inamice de la o distanță de aproximativ 50 de metri și are un timp de reacție de 0,7 secunde. Rachetele antitanc, cum ar fi RPG-7 rusesc și TOW American, au o viteză de până la 300 de metri pe secundă, suficient de lent pentru a fi interceptate (dar prea repede pentru ca sistemul să poată fi operat manual). Tancurile echipate cu ARENA dispun de 22 până la 26 de rachete interceptoare.

Și alte state dezvoltă conceptul SPA. Tancurile statului Israel sunt protejate de sistemul Trophy, în timp ce Coreea de Sud a montat astfel de sisteme pe tancurile K-2 Black Panther. Tancurile americane Abrams și vehiculele de luptă Bradley sunt protejate, de asemenea, de sisteme împotriva atacurilor cu rachete și proiectile antitanc. SUA a anunțat deja că a trecut la a doua generație SPA care, pe lângă Abrams și Bradley, va fi montat și pe un vehicul blindat intermediar, Stryker.

U.S. Soldiers Sweep Through Neighborhood Looking For Weapons In Baghdad
Fotografii: Guliver/GettyImages

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...