Marina SUA pune capăt misiunii portavionului Gerald R. Ford în Orientul Mijlociu

Data publicării:
uss gerald r ford în marea mediterană
Portavionul Gerald R. Ford are un personal de peste 4000 de oameni și opt escadroane de avioane. Sursa foto: Profimedia Images

Portavionul Gerald R. Ford se va întoarce în portul său de origine, a declarat luni Marina SUA, punând capăt desfășurării sale în estul Mediteranei, care a început în sprijinul Israelului după atacul Hamas din 7 octombrie, transmite Reuters.

Portavionul cu propulsie nucleară, cel mai nou transportator al Marinei, cu un personal de peste 4000 de oameni și opt escadroane de avioane, a devenit un simbol puternic al sprijinului american, după ce s-a apropiat de Israel în urma atacului grupării teroriste palestiniene.

Atacurile au declanșat un război în Gaza, forțele israeliene reducând o mare parte din teritoriu la dărâmături, ucigând mii de oameni și scufundând cei 2,3 milioane de oameni într-un dezastru umanitar.

Israelul spune că atacul Hamas a ucis 1.200 de oameni. Autoritățile sanitare palestiniene din Gaza, condusă de Hamas, spun că forțele israeliene au ucis aproape 22.000 de oameni.

„Imediat după atacul brutal al Hamas asupra Israelului, USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group a primit ordin să se deplaseze în estul Mediteranei pentru a contribui la descurajarea și apărarea noastră regională”, a spus Marina SUA într-un comunicat.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a prelungit de trei ori desfășurarea portavionului, în speranța că prezența acestuia va descuraja Iranul și grupurile aliniate Iranului, în special Hezbollah, să atace Israelul.

Trupele americane din Irak și Siria au respins atacuri cu drone și rachete din partea miliției susținute de Iran. Houthi, rebelii aliniați cu Iranul din Yemen, au perturbat comerțul global atacând nave comerciale în Marea Roșie cu drone și rachete.

„DoD (Departamentul Apărării) va continua să-și folosească poziția de forță colectivă în regiune pentru a descuraja orice actor statal sau non-statal să escaladeze această criză dincolo de Gaza”, a spus Marina americană.

USS Gerald R. Ford se va întoarce la baza sa din Virginia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri