Metaversul lui Zuckerberg a suferit „pierderi supradimensionate și înfricoșătoare”. Avertismentul investitorilor

Data publicării:
O femeie a intrat în Metavers
Investitorii s-au grăbit să își vândă acțiunile Meta pe care le dețineau după ce compania a avertizat că pierderile suferite pe seama metaversului „vor crește semnificativ” anul următor. Foto: Profimedia Images

Compania-mamă a Facebook, Meta, este presată de investitori să se concentreze mai puțin pe metavers, după ce a înregistrat „pierderi supradimensionate și înfricoșătoare”, scrie Sky News.

Gigantul din domeniul tehnologiei și-a schimbat numele la Meta anul trecut în ideea că va construi o lume virtuală care va fi folosită de milioane de oameni.

Însă, metaversul lui Zuckerberg a întâmpinat o serie de probleme tehnice, numărul de utilizatori fiind mult sub așteptările conducerii.

Ultimele cifre arată că Reality Labs, divizia care se ocupă de contruirea metaversului, a pierdut peste 3,5 miliarde de dolari între luna iulie și septembrie, cu aproape 1 miliard mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Mark Zuckerberg
În ciuda pierderilor suferite și a avertismentelor investitorilor, Zuckerberg vrea să continue să se concentreze pe dezvoltarea metaversului și a inteligenței artificiale. Foto: Profimedia Images

Investitorii s-au grăbit să își vândă acțiunile Meta pe care le dețineau după ce compania a avertizat că pierderile suferite pe seama metaversului „vor crește semnificativ” anul următor.

Capitalizarea de piață a Meta a scăzut cu 89 de miliarde de dolari după retragerea investițiilor

Astfel capitalizarea de piață a Meta a scăzut cu 89 de miliarde de dolari după retragerea investițiilor, iar acțiunile au scăzut cu 25% la bursa de la New York, potrivit Financial Times.

Când a fost întrebat de ce compania sa se concentrează pe pariuri experimentale, Zuckerberg a spus că „ar fi o greșeală pentru noi să nu ne concentrăm pe niciuna dintre aceste zone care vor avea o importanță fundamentală pentru viitorul nostru.”

Fondatorul Facebook le-a spus analiștilor că investițiile făcute în inteligența artificială a contribuit la o creștere semnificativă a cheltuielilor de capital, dar că tehnologia va ajuta la creșterea numărului de vizualizări pentru filmările în format scurt.

Realitate virtuală Metavers
Setul de ochelari virtuali care oferă cea mai bună experiență utilizatorilor de metavers costă 1.500 de dolari. Foto: Profimedia Images

Analiștii au spus că metaversul „pare a fi un mare pariu”, în special dată fiind situația crizei economice din prezent, și se tem că lumea virtuală a lui Zuckerberg va avea de străbătut un drum „lung și dureros” până va fi un succes.

„Meta s-a aventurat în țara excesului”

Aparatura necesară pentru a accesa toate funcțiile metaversului este destul de scumpă: un singur set de ochelari virtuali costă 1.500 de dolari – mult prea mult pentru unii consumatori.

Săptămâna aceasta, un fond de investiții care finanțează Meta a cerut companiei să taie investițiile anuale care alimentează metaversul de la 10 la 5 miliarde de dolari.

Directorul executiv al Altimeter Capital, Brad Gerstner, a avertizat: „Meta s-a aventurat în țara excesului – prea mulți oameni, prea multe idei, prea puțină urgență. Această lipsă de atenție și vigoare este ascunsă atunci când creșterea este facilă, dar letală atunci când creșterea încetinește și tehnolgia se schimbă”.

Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, întâmpină probleme legate de scăderea vânzărilor de publicitate și competiția cu TikTok.

Veniturile în al treilea trimestru au scăzut pentru a doua oară consecutiv la valoarea de 27,5 miliarde de dolari. Prețul acțiunilor Meta este în pericol să scadă la cel mai mic nivel din ultimii șase ani – valoarea companiei la bursă a scăzut deja cu 61,6% de la începutul anului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri