NASA ar putea să ducă din nou cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională. Primul candidat: singura femeie cosmonaut a Rusiei

Data publicării:
Astronaut Nasa și cosmonaut Roscosmos
Rusia a fost singura țară din lume care a transportat oameni până pe SSI din anul 2011, când SUA au renunțat la programul de navete spațiale reutilizabile. Acum, odată cu introducerea noilor rachete de la Space-X, rușii speră că vor putea zbura și cu navele americane. Foto: Profimedia Images

Moscova se așteaptă ca NASA să înceapă din nou să transporte cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională (SSI), începând din 2022, a declarat miercuri șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. Primul cosmonaut care s-ar putea alătura zborurilor americane este și singura femeie cosmonaut a Rusiei, potrivit Reuters.

Rusia a fost singura țară din lume care a transportat oameni până pe SSI, încă din anul 2011, când SUA au renunțat la programul de navete spațiale reutilizabile pe care l-au început în 1981. NASA a decis atunci să își redirecționeze resursele spre explorarea spațiului îndepărtat.

Agenția spațială americană a reluat zborurile spre SSI luna trecută cu noua sa navetă Crew Dragon, la bordul căreia Moscova se așteaptă ca Washingtonul să facă loc și pentru cosmonauții săi.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus că a discutat problema cu omologii săi americani. De asemenea, a fost extinsă participarea Rusiei la misiunile de întreținere ale SSI, potrivit unui interviu publicat de Interfax.

Cooperarea spațială ruso-americană și tensiunile provocate de testul armelor anti-satelit - o relație ambivalentă

Relațiile tensionate dintre Washington și Moscova au cuprins și spațiul extraplanetar. Totuși, Rogozin a spus că cele două agenții plănuiesc să finalizeze înțelegerea în prima parte a anului 2022, cu ocazia vizitei șefului NASA Bill Nelson la Moscova.

Rogozin a menționat că primul cosmonaut care se va urca în navetele spațiale americane ar putea fi Anna Kikina, singura cosmonaută a Roscosmos.

Anna Kikina, singura femeie cosmonaut din Rusia
Anna Kikina, singura femeie cosmonaut a Roscosmos, ar putea fi primul cosmonaut rus care va zbura până la Stația Spațială Internațională cu noile rachete americane Crew Dragon, de la Space-X. Foto: Profimedia Images

În noiembrie, oficialii americani i-au acuzat pe ruși că au pus în pericol SSI, după ce au distrus un satelit artificial dezafectat. Testul rușilor a produs mii de fragmente și deșeuri care acum orbitează Pământul și ar putea periclita toate activitățile spațiale din următorii ani.

În luna decembrie, Roscosmos a spus că SSI a făcut manevre pentru a evita coliziunea cu un fragment spațial ce provenea dintr-un vehicul de lansare american.

Citește și: Arma antisatelit a Rusiei și gunoiul spațial al omenirii - ingredientele Apocalipsei în care cerul riscă să cadă, la propriu, peste noi

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...