Observatorii europeni spun că alegerile din Turcia au fost „competitive” dar „mediul politic e clar polarizat”

Data actualizării: Data publicării:
Oameni cu steaguri ale Turciei
Turcii au sărbătorit victoria opoziției în alegerile de duminică. Foto: Profimedia Images

Alegerile locale desfăşurate duminică în Turcia au fost competitive şi le-au oferit cetăţenilor turci numeroase opţiuni, dar scrutinul s-a desfăşurat într-un „mediu clar polarizat”, fiind necesar să se facă mai mult pentru a asigura libertatea de exprimare, a susţinut, luni, o organizație de observatori europeni, potrivit Reuters.

Opoziţia a înregistrat o victorie importantă împotriva partidului AKP, al preşedintelui Erdogan, în scrutinul desfăşurat duminică. Aceasta a fost cea mai grea înfrângere pentru Erdogan şi AKP în ultimele două decenii de când se află la putere şi ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat din Turcia.

„Ziua alegerilor a fost în general calmă şi organizată într-o manieră profesionistă, cu o prezenţă la vot ridicată ce arată un angajament puternic al cetăţenilor faţă de procesele democratice”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, David Eray, şeful misiunii Consiliului Europei de observare a alegerilor locale din Turcia.

„Deşi salutăm natura competitivă a acestor alegeri şi faptul că alegătorii au putut alege dintre multe opţiuni, putem doar nota că alegerile locale din 2024 din Turcia s-au desfăşurat într-un mediu evident polarizat şi au fost doar parţial propice pentru democraţia locală”, a spus adjunctul şefului delegaţiei de observatori, Vladimir Prebilic.

El a adăugat că unele din îngrijorările de durată ale Consiliului Europei referitoare la practicile electorale din Turcia rămân nesoluţionate.

„În concordanţă cu principiile Consiliului Europei privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului, mai trebuie făcut mult pentru a asigura un cadru politic şi mediatic unde există libertate de exprimare autentică şi un cadru rezonabil şi bine implementat, supravegheat de un sistem judiciar independent”, a afirmat Prebilic.

Criticii susţin că guvernul lui Erdogan a erodat drepturile omului şi a plasat sistemul judiciar şi alte instituţii de stat sub influenţa sa, acuzaţie respinsă de oficialităţile turce.

Misiunea Consiliului Europei a fost compusă din 26 de observatori proveniţi din 16 ţări europene, care au urmărit procedurile de votare în peste 140 de secţii de vot, inclusiv în cele mai mari oraşe turce, Istanbul şi Ankara.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri