Oligarhul rus care a rămas fără mega iahtul de jumătate de miliard de euro cere oprirea războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
andrei melicenko
Magnatul rus al cărbunelui și îngrășămintelor Andrei Melnicenko a cerut oprirea războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Magnatul rus al cărbunelui și îngrășămintelor Andrei Melnicenko a cerut o încetare a focului în Ucraina, spunând că războiul este o tragedie care trebuie oprită. Acesta a avertizat că ar putea apărea o criză alimentară globală din cauza creșterilor de preț la îngrășăminte.

„Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgent de pace”, a declarat Andrei Melnicenko pentru Reuters. Oligarhul în vârstă de 50 de ani s-a născut în Belarus și are o mamă ucraineancă.

„Ca rus prin naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și uimire uitându-mă la popoare înfrățite care se luptă și mor”, a mai transmis acesta printr-un purtător de cuvânt care a transmis punctul de vedere prin email.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au făcut în mod public apel pentru pace de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Printre aceștia se numără Mihail Fridman, Piotr Aven și Oleg Deripaska.

Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a dispus sancțiuni împotriva lui Melnichenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, după ce a început invazia Ucrainei, pentru a discuta posibilul impact economic al sancțiunilor UE și SUA.

Însă purtătorul său de cuvânt a declarat, pentru Reuters, că pe 9 martie Melnicenko și-a dat demisia ca membru al consiliului de administrație și ca director neexecutiv din EuroChem și SUEK și s-a retras ca beneficiar din acestea.

Melnicenko „nu are nicio legătură cu evenimentele tragice din Ucraina”, a spus purtătorul său de cuvânt. „Nu are nicio afiliere politică”, a adăugat acesta.

„Să faci o paralelă între participarea la o întâlnire prin calitatea de membru într-un consiliu de afaceri, precum alte zeci de oameni de afaceri din Rusia și Europa au făcut-o în trecut, și subminarea sau amenințarea unei țări este absurd și fără sens”, a precizat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că Melnicenko nu va contesta sancțiunile.

Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko. Nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și a fost dusă în portul din nord-estul Trieste. Este unul dintre cele mai mari superyacht-uri din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Putin a avertizat joi că prețurile la alimente vor crește la nivel global din cauza creșterilor mari la prețurile pentru îngrășăminte, dacă Occidentul creează probleme pentru exporturile Rusiei – ce reprezintă 13% din producția mondială.

Rusia este un important producător de potasă și îngrășăminte care conțin fosfat și nitrogen – nutrienți importanți pentru culturi și sol. EuroChem, care produce nitrogen, fosfat și potasă, spune că este una dintre cele cinci cele mai mari companii producătoare de îngrășăminte din lume.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita