Video OMS: Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria ar putea ajunge la 50.000 de morți

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri prăbușite în urma cutremurelor din Turcia
OMS Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria ar putea ajunge la 50 de mii de morți. Foto: Profimedia Images

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria ar putea ajunge la 50 de mii de morți. Informația vine de la un oficial ONU care a sosit în zona afectată. În acest moment, numărul victimelor depășește 26 de mii, iar căutările continuă neîntrerupt de aproape o săptămână.

Și chiar dacă mai sunt găsiți supraviețuitori, sunt cazuri extrem de rare, în tot acest peisaj devastator. Practic, oamenii nu au avut nicio șansă, lucru la care a contribuit din plin și lipsa unor norme de siguranță în construirea clădirilor. Motiv pentru care autoritățile au început deja să-i tragă la răspundere pe constructori - până acum, 12 oameni au ajuns în arestul Poliției și e de așteptat ca numărul să crească, pentru că pe numele altor zece au fost emise mandate de arestare.

Salvatorii care acționează în Turcia pot deveni și ei foarte ușor victimele cutremurelor. Dovada vine din provincia Hatay, unde o echipă de căutare a fost prinsă sub dărâmături. Unul dintre salvatori a fost scos la suprafață abia după câteva minute.

Între timp, miracole continuă să apară în regiunile afectate de seismele de la începutul săptămânii, fie că vorbim de Turcia sau Siria. De exemplu, un elev de liceu a fost salvat după 119 ore petrecute sub dărâmături. La fel și o femeie de 70 de ani, care a văzut din nou lumina zilei după ce a petrecut 121 de ore în beznă totală. Există, însă, foarte mulți pentru care salvarea nu a venit nici până acum.

Orașe întregi sunt acum în ruine, milioane de oameni au rămas fără familii și fără locuințe și nu știu cum vor reuși s-o ia de la capăt. Și ca și cum dramele nu erau suficiente, au apărut și incidente care au dus la oprirea căutărilor.

Echipele de salvare venite din Germania și Austria au fost nevoite să-și suspende operațiunile, din cauza unor incidente apărute între diverse grupări din regiunea Hatay. S-au tras și focuri de armă, dar nu au fost oferite detalii despre cine ar fi agresorii. În total, la operațiunile din zonele calamitate participă peste 160 de mii de oameni, turci și străini deopotrivă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri