Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege pentru transparența achizițiilor din armată, după scandalul de corupție de la Ministerul Apărării

Data publicării:
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy participates in the plenary session of the Verkhovna Rada, Ukraine - 07 Feb 2023
Parlamentul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Deputaţii ucraineni au adoptat vineri o lege vizând creşterea transparenţei în ce priveşte achiziţiile din sectorul militar, în contextul eforturilor anticorupţie ale Kievului după scandalul care a afectat Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Măsura, care mai trebuie promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski, constă, în parte, în a face obligatorie prezentarea publică a preţurilor la care sunt făcute achiziţiile nelegate de arme, conform Agerpres.

Proiectul acestei legi, votat chiar la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, a fost lansat ca urmare a apariţiei, în ianuarie, a unor informaţii conform cărora Ministerul Apărării ar fi cumpărat alimente la suprapreţ.

Ştirea a creat indignare în rândul publicului şi a fost urmată de o remaniere politică, inclusiv la nivelul Ministerului Apărării.

„Peste câteva luni ar trebui să putem vedea preţurile de achiziţie pentru alimente şi alte bunuri şi servicii ale armatei”, a scris pe Facebook Anastasia Radina, co-autoare a legii.

„Voi monitoriza implementarea legii”, a promis aceasta.

Aplicarea de reforme anticorupţie reprezintă una din cerinţele-cheie ale Uniunii Europene în vederea aderării Ucrainei la blocul comunitar, după ce anul trecut Kievul a primit statutul de ţară candidată.

Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat mai devreme în februarie că are „toleranţă zero” faţă de corupţie şi s-a angajat totodată să-şi întărească departamentul anticorupţie din minister, atrăgând de asemenea experţi şi activişti civici în eforturile de reformă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri