Partidul care a boicotat restricțiile anti COVID-19 a câștigat alegerile regionale din Madrid

Data actualizării: Data publicării:
Isabel Diaz Ayuso spania madrid
Isabel Diaz Ayuso, actuala preşedintă a regiunii şi membră a Partidului Popular (PP), şi-a dublat scorul obţinut la ultimele alegeri regionale. Foto: Profimedia Images

Liderul conservator al regiunii Madrid din Spania, care a sfidat luni de zile guvernul central de stânga prin menținerea barurilor și magazinelor deschise în timpul pandemiei COVID-19, a câștigat marți alegerile regionale. Partidul Popular (PP) a obținut 65 de locuri din 136 în adunarea regională, dublu față de ultimele alegeri.

Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a primit doar 16,85% din voturi, ceea ce reprezintă 24 de locuri. 

Isabel Diaz Ayuso, actuala preşedintă a regiunii şi membră a Partidului Popular (PP), şi-a dublat scorul obţinut la ultimele alegeri regionale din mai 2019, după o campanie sub sloganul „Libertate”, susținând relaxarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19.

Aceasta a declarat, după scrutin, că rezultatele arată o susținere a politicilor sale de menținere a barurilor, restaurantelor și a altor afaceri deschise pentru a susține economia.

În pofida presiunilor guvernului central, Diaz Ayuso a refuzat să impună restricţii stricte în contextul combaterii pandemiei pentru a proteja afacerile, în special barurile şi restaurantele, care au rămas deschise. O strategie ce a dat roade, pe fundalul unei opinii publice sătule de măsurile anti-COVID-19.

Opozanţii săi au scos în evidenţă situaţia sanitară din regiunea Madrid care, cu aproximativ 15.000 de decese provocate de COVID-19 dintr-un total de 78.000 la nivelul întregii Spanii şi aproape 700.000 de cazuri dintr-un total de 3.5 milioane, deţine cel mai grav bilanţ din cele 17 regiuni ale ţării.

Deoarece Partidul Popular nu are o majoritate absolută, de 69 de locuri, va fi nevoit să încheie o alianţă cu partidul de extremă dreapta Vox (13 locuri), care a susţinut-o deja pe Diaz Ayuso în ultimii doi ani.

Alegerile regionale au fost declanşate de decizia-surpriză a lui Isabel Diaz Ayuso de a pune capăt alianţei sale cu partidul de centru-dreapta Ciudadanos, care a suferit o înfrângere istorică şi nu mai are deputaţi regionali.

Deşi înfrângerea stângii la aceste alegeri regionale nu pune sub semnul întrebării menţinerea sa la putere, premierul Sanchez, aflat în prima linie a campaniei electorale pentru aceste alegeri regionale, iese slăbit.

În pofida pandemiei, cei peste 5.1 milioane de alegători, chemaţi la urne pentru a alege 136 de deputaţi din şase partide aflate în competiţie, reprezintă o participare estimată la aproape 75%, o creştere cu zece procente, comparativ cu scrutinul anterior.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita