Politico: Cum a luat-o Georgia pe urmele Rusiei lui Putin. „Dictaturile învață unele de la altele”

Data publicării:
Vladimir Putin aprobă
Toți cei 3 contracandidați ai lui Putin susțin războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a împins multe dintre țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene mai aproape de Occident, dar sunt și altele, cum e cazul Georgiei, care au ales să urmeze calea Rusiei spre dictatură, potrivit unui nou raport citat de Politico.

Raportul întocmit de Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic arată că invazia Rusiei a încurajat o și mai mare cooperare între unele state estice și UE în energie, comerț și transporturi. Dar, în timp ce administrația publică a crescut în Ucraina și Moldova, trendul este complet invers în cazul Georgiei – o țară „polarizată” din punct de vedere politic.

„Dictaturile sau regimurile autocratice învață unele de la altele. Și cred că există cu siguranță o curbă a învățării pe care o vedem în unele țări. Am văzut-o și în Georgia”, a spus Alexandra Sabou din partea parteneriatului.

Georgia a încercat în martie 2023 să introducă o lege privind agenții străini similară cu cea adoptată de Rusia lui Putin, dar inițiativa a declanșat proteste majore în țară.

tbilisi-georgia-profimedia3
Georgienii au ieșit în stradă pentru a protesta legea agenților străini pe care guvernul a încercat să o introducă. Foto: Profimedia Images

Legea era „un fel de copie a celei din Rusia cu câteva elemente locale – dar asemănarea era evidentă”, a spus Sabou.

Georgia trece printr-o perioadă în care democrația, calitatea guvernării și convergența politică au avut de suferit – ceea ce reflectă de fapt polarizarea politică a țării. „Practic în fiecare domeniu a existat o scădere, în ciuda faptului că UE i-a oferit statutul de candidată [la aderare]”, a spus Sabou.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia au aplicat toate pentru aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Dar, în timp ce Ucraina și Moldova fac „schimbările sistemice pe care Bruxellesul le așteaptă pentru a continua pe calea aderării”, Georgia se îndepărtează încetul cu încetul de acest obiectiv.

UE a făcut următorul pas în privința Ucrainei și a Moldovei, fiind de acord să deschidă negocierile de aderare în urma summitului liderilor europeni din decembrie. Georgiei i-a fost acordat până acum doar statutul de candidată.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri