Politico: Fostul ministru chinez de externe a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Data actualizării: Data publicării:
silueta lui qin gang in negru
Qin Gang, fostul ministru de externe al Chinei, la Berlin. Foto: Profimedia Images

Fostul ministru chinez de externe Qin Gang a murit din cauza torturii sau s-ar fi sinucis într-un spital militar din Beijing, potrivit Politico, care citează surse apropiate de oficiali de rang înalt din sistemul de stat chinez.

Fostul ministru nu a mai apărut în public din 25 iunie iar dispariția sa a stârnit o mulțime de zvonuri atât în China, cât și în străinătate. Ultimii oficiali pe care Qin Gang i-a primit la Beijing în acea zi au fost miniștrii de externe din Sri Lanka și Vietnam, precum și adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenko.

Sursele Politico au declarat că este posibil ca Rudenko să fi transmis liderului Xi Jinping că Qin Gang și alți câțiva oficiali au contribuit la livrarea de secrete din programul chinez al armelor nucleare către serviciile de informații occidentale.

Qin ar fi fost implicat într-un scandal mult mai grav decât informațiile anterior răspândite de propaganda chineză, precum că a avut o aventură cu o jurnalistă chineză care lucra în Statele Unite, iar cei doi au un fiu cu cetățenie americană. Acesta a fost și motivul oficial pentru care a fost demis din funcție în iulie.

Chinese Foreign Minister Qin Gang Missing, Washington D.C., USA - 19 Jul 2023
Fostul ministru chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a fost intervievat de Fu Xiaotian, o cunoscută prezentatoare de televiziune de la China Phoenix TV din SUA. Foto: Profimedia Images

În scandalul armamentului ar fi implicați ministrul apărării și generalii care au fost la comanda „forței rachetelor” din China, care supraveghează programul de arme nucleare al țării.

Din aproape aceeași perioadă cu dispariția lui Qin, comandantul suprem al programului, Li Yuchao, împreună cu adjunctul său Liu Guangbin și fostul adjunct Zhang Zhenzhong nu au mai fost văzuți. În octombrie 2023, ministrul apărării Li Shanfu a fost înlăturat, potrivit unui anunț oficial. Toți aceștia ar fi fost suspectați de colaborare cu serviciile de informații din Occident.

Două dintre sursele citate de Politico susțin că Qin fie s-a sinucis, ori a fost ucis prin tortură, la sfârșitul lunii iulie, în spitalul militar din Beijing care îi tratează pe cei mai importanți lideri chinezi.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri