Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Data publicării:
Donald Tusk
Donald Tusk. Foto: Profimedia Images

Polonia a primit, după doi ani de la aprobare, primele 6,3 miliarde de euro din PNRR, în condițiile în care guvernul lui Donald Tusk a început demantelarea sistemului autoritar pe care începuse să-l construiască vechea putere a populiștilor reacționari PiS, partidul lui Kaczynski, relatează agențiile internaționale citate de news.ro.

Fostul guvern polonez, care a pierdut alegerile anul trecut, a impus contra-reforme ale sistemului judiciar polonez prin care a încălcat statul de drept, acuză UE, care a decis să blocheze aceste fonduri. Comisia Europeană a anunţat că este necesar ca Polonia să atingă anumite „jaloane” în independenţa puterii judiciare, pentru a obţine acces la aceste fonduri.

Un sistem judiciar independent este esenţial în respectarea normelor democratice europene, sublinia CE, iar tribunale independente consolidează încrederea investitorilor în capacitatea Poloniei de a tranşa diferende comerciale, potrivit unor analişti.

Ministra poloneză pentru fonduri şi politici regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a salutat primirea acestor fonduri şi a subliniat că valoarea aderării la UE este mai presus de bani. „A face parte din UE dă roade, dar UE nu înseamnă doar bani, lucru pe care predecesorii noştri l-au uitat”, a declarat ea într-o postare pe Twitter. „Suntem uniţi prin valori: democraţie, oportunităţi egale, stat de drept, libertăţi civile!”, a mai spus ea.

Coaliţia pro-eurupeană, formată din trei partide și condusă de Donald Tusk, a obţinut o victorie în alegerile parlamentare în octombrie şi a preluat puterea în decembrie. Coaliția lui Tusk a venit la putere în urma reacționarilor populist-naționaliști PiS, după opt ani în care guvernul PiS a impus contra-reforme controversate în sistemul judiciar, drepturile de reproducere şi presă, care au intrat în coliziune cu valorile UE.

CE anunţa, în februarie, că urma să înceapă să efectueze plăţi, în urma unor angajamente ale lui Donald Tusk de a restabili normele democratice. Polonia urmează să primească granturi în valoare de 25,3 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 34,5 miliarde de euro în planul de redresare post-Covid.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri