Povestea emoționantă a unei tinere din Yemen, care a mers 7 ore cu o cămilă, pentru a putea naște la spital: „Fiecare pas mă sfâșia”

Data actualizării: Data publicării:
oameni care merg cu camila
O tânără însărcinată, din Yemen, în vârstă de 19 ani, a călătorit șapte ore pe o cămilă pentru a ajunge la spital. FOTO: Shutterstock

O tânără însărcinată, din Yemen, în vârstă de 19 ani, a călătorit șapte ore pe o cămilă, pentru a putea ajunge la spital. Ea se aștepta ca drumul de 40 de kilometri până la spital să dureze patru ore de la casa ei, situată în vârful unor munți, dar a durat, în schimb, șapte ore, ore în care femeia intrase în travaliu, transmite BBC.

„Fiecare pas pe care îl făcea cămila mă sfâșia. Drumul a fost anevoios. Călătoria m-a epuizat atât fizic, cât și psihic. Au fost momente în care m-am rugat ca Dumnezeu să mă ia și să-mi protejeze copilul, pentru a putea scăpa de durere”, a povestit ea.

Când cămila nu a mai putut merge mai departe, Mona a coborât și a străbătut ultima parte a călătoriei pe jos, cu soțul ei.

Mona nu-și mai amintește momentul în care a ajuns la spital, dar își amintește speranța care a cuprins-o când a auzit plânsetele copilului ei. Ea l-a numit pe băiețel Jarrah, după numele chirurgului care i-a salvat.

În provincia Mahweet din nord-vestul Yemenului, Spitalul Bani Saad este singura unitate medicală. De la casa Monei, în satul Al-Maaqara, se poate ajunge la această unitate doar pe cămile sau pe jos, prin munți. Drumurile sunt înguste, distruse sau blocate, din cauza celor opt ani de război.

O femeie moare la fiecare două ore în timpul nașterii, din cauze care pot fi prevenite în Yemen

O femeie moare la fiecare două ore în timpul nașterii, din cauze care pot fi prevenite în Yemen, potrivit lui Hicham Nahro de la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Yemen.

Potrivit UNFPA, mai puțin de jumătate dintre nașteri sunt asistate de un medic calificat și doar o treime dintre nașteri au loc într-o unitate sanitară. Două cincimi din populația Yemenului locuiesc la mai mult de o oră distanță de cel mai apropiat spital public complet funcțional.

Sistemul de sănătate din Yemen, aflat în criză, se confrunta cu probleme chiar înainte de război. Cu toate acestea, conflictul a provocat daune pe scară largă spitalelor și drumurilor din Yemen, îngreunând deplasarea oamenilor.

Spitalele duc lipsă de personal calificat, de echipamente și de medicamente, iar investițiile în drumuri și infrastructură au stagnat.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...