Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news ci și o minciună prin care se vrea slăbirea UE”

Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, neagă că guvernul pe care îl conduce ar vrea ca țara să părăsească Uniunea Europeană, un așa-zis Polexit. Morawiecki a făcut declarația, marți, la Budapesta, unde i-a acuzat pe politicienii de opoziție că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”. 

Comentariile sale vin după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că părţi din legislaţia UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, subminând un principiu-cheie al integrării europene şi alimentând speculaţiile că Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa economică.

Peste 100.000 de polonezi au participat, duminică, la manifestaţii pentru a-şi exprima sprijinul faţă de apartenenţa la UE.

„Draga noastră opoziţie încearcă să insinueze că vrem să slăbim Uniunea Europeană prin părăsirea acesteia”, a declarat Morawiecki în timpul unui summit la Budapesta al ţărilor central-europene care fac parte din Grupul de la Visegrad. „Nu este vorba doar de fake news, ci de ceva mai grav - este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”, a spus el.

La demonstraţia de duminică de la Varşovia, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European şi în prezent lider al celei mai mari formaţiuni de opoziţie, Platforma Civică, a declarat că partidul de guvernământ, PiS, aruncă în aer viitorul Poloniei în UE. PiS susţine că UE şi-a depăşit mandatul prin faptul că încearcă să oprească reformele judiciare din Polonia, despre care Bruxelles-ul spune că subminează independenţa instanţelor.

„Bruxelles-ul ar trebui să se concentreze pe securitate, stoparea terorismului şi colaborarea cu alte ţări în domeniul economic”, a declarat, marţi, Morawiecki.

Guvernele populiste de dreapta din Polonia şi Ungaria sunt de mai mulţi ani în dispută cu Comisia Europeană pe subiecte precum libertatea media, migraţia, drepturile persoanelor LGBT şi independenţa justiţiei. Premierul ungar Viktor Orban, un aliat-cheie al Poloniei în UE, a semnat, sâmbătă, un decret prin care salută decizia Tribunalului Constituţional din Polonia.

În ciuda disputelor guvernului de la Varşovia cu Bruxelles-ul, sprijinul faţă de apartenenţa la UE este foarte ridicat în Polonia, cea mai mare ţară fostă comunistă din blocul european şi unul din marii beneficiari ai ajutorului UE acordat ţărilor mai sărace pentru a reduce din diferenţa de dezvoltare faţă de statele mai bogate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...