Președintele Poloniei intră în prima confruntare directă cu Tusk. Duda anunță că va folosi dreptul de veto împotriva noului guvern

Data publicării:
Andrzej Duda și Simon Holownia
Andrzej Duda și noul președinte al parlamentului de la Varșovia, Simon Holownia. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, provenit din rândurile naționaliștilor populiști care au pierdut, recent, puterea în urma alegerilor parlamentare din Polonia, a declarat, sâmbătă, că nu va promulga subvenţiile pentru media publice, intrând în prima confruntare directă cu noul guvern pro-european al lui Donald Tusk.

Duda a spus că legea pe care el intenţionează să nu o semneze prevede alocarea a 3 miliarde de zloţi (691 de milioane de euro) pentru posturile publice de radio şi televiziune.

„Nu se poate accepta deblocarea de subvenţii având în vedere încălcarea flagrantă a Constituţiei şi a principiilor statului de drept democratic”, a spus preşedintele Duda pe Twitter.

El a precizat că în următoarele zile va prezenta propriul proiect de lege ce include şi alte cheltuieli bugetare, precum o creştere a salariilor profesorilor, şi în această privinţă a cerut convocarea parlamentului pentru a adopta aceste propuneri până la finalul anului.

Miercuri, noul guvern condus de Donald Tusk a destituit conducerea media de stat, după ce, anterior, parlamentul polonez adoptase o rezoluţie prin care solicita reinstaurarea imparţialităţii serviciului public de media.

În ultimii opt ani, posturile publice de radio şi televiziune poloneze şi agenţia de presă PAP deveniseră presa de partid a guvernului PiS (Partidul Lege şi Justiţie), ce a „realizat, în mod evident, sarcini de propagandă”, se arăta în rezoluţia votată, marţi, de legislativul de la Varşovia.

Reorganizarea posturilor publice de radio şi TV este una dintre priorităţile noului guvern polonez.

Alegerile parlamentare poloneze din 15 octombrie au fost câştigate de o alianţă tripartită condusă de Donald Tusk. Formaţiunea PiS, care s-a aflat la putere din 2015, se află acum în opoziţie. Organizaţiile internaţionale au criticat maniera în care media publice din Polonia au acoperit campania electorală.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri