Proprietarul chinez al TikTok sfidează SUA și anunță că nu are de gând să vândă aplicația. Guvernul american vrea să o interzică total

Data publicării:
telefon cu aplicație tiktok
Joe Biden a promulgat legea prin care TikTok ar putea fi interzis, dacă proprietarul său chinez nu o vinde. Foto: Profimedia Images

Compania chineză care deține aplicația TikTok, ByteDance, a anunțat că nu are nicio intenție să o vândă, nici chiar după ce Congresul SUA a adoptat o lege prin care TikTok ar putea fi interzisă pe teritoriul american, atâta timp cât aceasta e deținută de un proprietar din China, relatează BBC.

„ByteDance nu are niciun plan să vândă TikTok”, a transmis compania într-o postare pe o rețeaua socială pe care o deține. La începutul săptămânii, TikTok anunța că va contesta legea „neconstitu'ională”.

Răspunsul ByteDance vine în contextul în care un articol de presă din domeniul tehnologiei de pe site-ul The Information a dezvăluit informații conform cărora ByteDance ar fi explorat posibilitatea vânzării operațiunilor sale TikTok în SUA fără a vinde, însă, și algoritmul din spatele aplicației.

„Relatările din presa străină conform cărora ByteDance va vinde TikTok nu sunt adevărate”, a transmis compania, alături de o captură foto cu articolul respectiv, marcată cu mesajul în limba mandarină „zvonuri false”.

Legea care dă un ultimatum TikTok a intrat în vigoare

Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat, miercuri, legea prin care guvernul american dă un ultimatum companiei care deține TikTok să vândă aplicația, în caz contrar urmând ca aceasta să fie interzisă total pe teritoriul american.

Felul în care regimul de la Beijing își accentuează controlul față de companiile private din China au ridicat îngrijorări în SUA și alte țări occidentale cu privire la controlul pe care Partidul Comunist Chinez îl exercită asupra datelor cetățenilor lor reținute prin aplicația chinezească.

TikTok a negat mereu că dictatura de la Beijing controlează ByteDance. „Suntem încrezători și vom continua să luptăm pentru drepturile noastre la tribunal”, a declarat șeful TikTok, Shou Zi Chew.

Conform TikTok, fondatorul său chinez, ByteDance, deține 20% din acțiuni. În jur de 60% sunt deținute de investitori americani - Carlyle Group, General Atlantic, Susquehanna International Group. Celelalte 20% sunt deținute de angajații săi din toată lumea, iar trei din cinci membri ai consiliului director sunt americani.

Regimul de la Beijing a negat că ar controla TikTok și că ar avea acces la datele utilizatorilor săi și a spus că guvernul american „suferă de paranoia”, iar o interdicție a aplicație „va face mai mult rău” Statelor Unite.

Totuși, legea promulgată de Biden dă TikTok mai multe luni să-și vândă acțiunile plus o perioadă de grație de trei luni până la momentul în care interdicția totală va fi pusă în aplicare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri