Putin a depus oficial jurământul pentru noul mandat până în 2030. La inaugurare a vorbit despre război: „Împreună vom câștiga”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0870840279
Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a depus oficial jurământul ca președinte rus, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său.  Națiunile occidentale spun că alegerile din martie nu au fost nici corecte, nici democratice și multe țări au ales să boicoteze ceremonia de la Kremlin.

Putin a depus oficial jurământul ca președinte rus

ACTUALIZARE 12:20 Vladimir Putin a depus oficial jurământul ca președinte rus, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său. 

La ceremonia din interiorul Marelui Palat aurit al Kremlinului, Putin și-a pus mâna pe Constituția Rusiei și a promis că o va apăra. Noul său mandat - a treia oară consecutiv în care este ales -îi asigură președinția până în 2030.

Vladimir Putin își începe al cincilea mandat mulțumind națiunii pentru sprijinul acordat și armatei care duce războiul său în Ucraina.

„Aș dori să mulțumesc participanților la operațiunea militară specială, aș dori să mulțumesc tuturor celor care luptă pentru patria noastră”, spune el. 

„Destinul Rusiei va fi determinat doar de noi înșine”.

putin juramant
Foto: Captură video

„Văd înțelegerea profundă a rolului nostru istoric de a ne apăra alegerea, de a ne apăra libertatea și de a apăra interesele naționale ale Rusiei. Vom trece prin această perioadă dificilă și vom avea succes”, a mai spus Putin.

Cu trimitere la Occident, Vladimir Putin a spus că Moscova nu refuză un dialog cu țările occidentale privind colaborarea cu Rusia.

El a spus că Rusia este pregătită să devină un partener „cinstit” cu oricine dorește. 

„Nu refuzăm nici măcar dialogul cu țările occidentale”, a spus el în timpul discursului său de inaugurare la Moscova.

„Vom vedea dacă vor continua să oprească dezvoltarea țării noastre și să continue să facă presiune asupra țării noastre sau să caute modalități de a coopera cu noi”.

„Suntem o națiune unică și mare și împreună vom depăși toate obstacolele și vom implementa și realiza tot ceea ce visăm. Împreună vom câștiga”, a mai spus Putin, în discursul de la inaugurare.


Știrea inițială

Învestirea prezidenţială este o procedură solemnă prin care şeful statului îşi preia oficial prerogativele şi depune jurământul pe Constituţie. Putin a depus acest jurământ de patru ori.

Ceremonia specială de învestire a preşedintelui Rusiei a fost stabilită în 1996, când primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, îşi prelua pentru a doua oară cea mai înaltă funcţie din stat. Ritualul a suferit modificări minore de atunci, dar punctele sale principale au rămas.

Secretarul de presă al şefului statului, Dmitri Peskov, a declarat că ceremonia de marţi de inagurare a noului mandat prezidenţial va urma protocolul stabilit, dar cu „anumite nuanţe”. Kremlinul nu a precizat însă care sunt acestea.

Scenariul tradiţional presupune ca preşedintele să meargă de la biroul său din prima clădire a Kremlinului către Marele Palat al Kremlinului (BKD) pentru ceremonie. Acolo, el urmează să meargă pe jos prin mai multe săli - Sfântul Gheorghe şi Alexandru până la Sfântul Andrei, unde va depune jurământul de învestitură. Apoi, şeful statului pleacă prin Porticul Roşu al BKD spre Piaţa Sobornaia, unde Regimentul prezidenţial va defila solemn în faţa comandantului suprem în funcţie.

Ce oficiali din Occident vor fi prezenți la învestirea lui Putin

SUA și majoritatea națiunilor Uniunii Europene boicotează ceremonia de învestire, deși Franța și unii membri ai blocului comunitar își vor trimite diplomații.

„Nu, nu vom avea un reprezentant la inaugurarea sa”, a spus Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. 

„Cu siguranță nu am considerat că alegerile sunt libere și corecte, dar el este președintele Rusiei și va continua în această calitate”, a spus oficialul american.

Ucraina a cerut boicotarea ceremoniei, spunând că „nu există niciun temei legal pentru a-l recunoaște ca președinte ales democratic și legitim al Federației Ruse”. 

Un diplomat european a spus că 20 de state membre UE vor boicota, dar că alte șapte vor trimite un reprezentant. 

În afară de Franța, Ungaria și Slovacia ar urma să participe, au declarat două surse diplomatice, potrivit SkyNews. Grecia, Cipru și Malta vor trimite de asemenea un reprezentat, în timp ce oficialii belgini par să se fi răzgândit și nu vor participa.

Învestire înainte de 9 mai

Prin învestirea de marţi, sunt reafirmate puterile lui Putin în calitate de „garant al Constituţiei, al drepturilor şi libertăţilor omului şi ale civililor”, potrivit cărora acesta va „lua măsuri pentru a proteja suveranitatea Federaţiei Ruse, independenţa şi integritatea sa statală, pentru a asigura funcţionarea coordonată şi interacţiunea autorităţilor statului”.

Potrivit Constituţiei, şeful statului stabileşte principalele direcţii ale politicii interne şi externe, decide probleme legate de cetăţenia rusă, premii şi graţieri. De asemenea, el este comandantul suprem suprem al forţelor armate.

Legea fundamentală îi conferă preşedintelui drepturi largi de a conduce politica externă a ţării. Şeful statului este cel care determină poziţia Rusiei pe scena internaţională. Preşedintele reprezintă ţara în relaţiile internaţionale, conduce negocieri, semnează instrumente de ratificare.

Calendarul politicii externe a lui Putin chiar la începutul noului mandat prezidenţial include deja mai multe puncte. Astfel, pentru 8 mai este programat un summit al Uniunii Economice Eurasiatice, de Ziua Victoriei - 9 Mai - sunt aşteptaţi la Moscova liderii mai multor ţări, potrivit TASS, cu care preşedintele va purta discuţii.

De asemenea, Putin se pregăteşte de o vizită de stat în China şi de contacte cu omologul său turc, scrie TASS, fară a preciza ce înseamnă aceste contacte. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl aşteaptă de mult timp pe Putin ca oaspete, el însuşi făcându-i anul acesta o vizită la Kremlin.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...