Putin îi ceartă pe guvernatorii care nu evacuează zonele afectate de inundații. Localnicii se tem de jafuri și nu pleacă din casele lor

Data publicării:
Russian President Putin Hosts Meeting with Government Members
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut guvernatorilor să facă mai mult pentru evacuarea locuitorilor din regiunile afectate de inundaţii, insistând de la Kremlin că oamenii trebuie să dea curs apelurilor autorităților, aceştia ezitând să-şi părăsească locuinţele de frica jafurilor, în contextul în care apele continuă să crească în regiunile Kurgan şi Tiumen din Siberia.

”Știu că sunteți obosiți și că vă străduiți, că nu dormiți suficient. Dar de ce nu pleacă oamenii? Le este frică pentru bunurile lor, casele lor. Trebuie să fie convinşi că totul va fi protejat”, a declarat liderul de la Kremlin într-o videoconferinţă cu guvernatorii regiunilor afectate - Kurgan, Tiumen şi Orenburg, de la care televiziunea rusă a difuzat imagini, transmite AFP, preluată de News.ro.

Mai multe persoane din regiunea Orenburg au declarat că se tem de jafuri.

În regiunea Kurgan, ”peste 14.300 de persoane au fost evacuate din teritorii inundate, inclusiv 1.833 de copii”, a subliniat guvernatorul regiunii, Vadim Şumkov în reuniunea cu Vladimir Putin.

Potrivit lui Şumkov, peste 3.000 de case din 25 de localităţi au fost inundate în regiune, traversată de râul Tobol, ale cărui ape cresc de mai multe zile.

Locuitorii oraşului Kurgan, cu o populație de 300.000 de oameni, în care unele cartiere au fost inundate, au fost îndemnaţi să evacueze rapid.

”Luaţi-vă copiii şi rudele cu dizabilităţi şi în vârstă. Nu vă lăsaţi animalele în zone de risc (...). Plecaţi! Nu aşteptaţi ca apa să se apropie de domiciliu”, au avertizat pe Telegram autorităţile din oraş.

Aproximativ 435 de persoane au fost avecuate în regiunea vecină Tiumen, prin care trece râul Işim, aflat de asemenea în revărsare.

Însă autorităţile locale se aşteaptă la o agravare a situaţiei în zilele următoare.

”Aşteptăm valul care urmează să vină în regiunea Kurgan”, unde nivelul apei ar putea depăşi peste doi metri, un record atins în 2017, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Moor.

La Orenburg, în centrul inundaţiilor din ultimele zile, nivelul fluviului Ural a început să scadă, însă rămânea ridicat - 1.099 de centimetri -, a anunţat Primăria din Orenburg.

Revărsările de ape care afectează regiunile ruseşti, dar şi Kazahstanul, sunt cauzate de ploi intense şi o creştere a temperaturii care a dus la topirea accelerată a zăpezii şi gheţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri