Qatar și Egipt vor ajuta la formarea unui nou guvern tehnocrat palestinian. Hamas va fi consultat, dar nu va avea membri în guvern

Data publicării:
husam zomlot
Husam Zomlot (foto), ambasadorul palestinian în Regatul Unit, speră că formarea guvernului tehnocrat va fi urmată atât de alegerile parlamentare, cât și de cele prezidențiale palestiniene. Sursa foto: Profimedia Images

Formarea unui nou guvern tehnocrat palestinian va fi ajutată atât de Qatar, cât și de Egipt și implică negocieri cu toate facțiunile politice palestiniene, inclusiv Hamas, a declarat ambasadorul palestinian în Regatul Unit, Husam Zomlot, într-un interviu pentru The Guardian.

Mișcarea pare să facă parte dintr-o încercare de a arăta că un guvern interimar reformat palestinian, care are rădăcini în întreaga mișcare palestiniană, este gata să preia guvernarea atât a Gazei, cât și a Cisiordaniei, imediat după încetarea focului.

Zomlot a subliniat că Hamas nu va avea membri în noul guvern tehnocrat, dar faptul că va fi consultat arată că se fac eforturi pentru a vedea dacă o unitate palestiniană între Hamas și Fatah este realizabilă.

Premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, și guvernul său au demisionat luni, confirmând că recentele încercări de reformă internă nu au fost suficient de ample.

Cele două facțiuni au fost împărțite de când Hamas a alungat mișcarea Fatah din Gaza în 2007. Zomlot a subliniat că acesta ar fi un guvern pur tehnocratic fără facțiuni, spunând: „Este conceput pentru a unifica palestinienii, geografia și politica lor”.

„Peisajul politic s-a schimbat. Acesta este momentul să ne auzim poporul, și nu momentul facțiunilor politice. Avem responsabilitatea de a oferi un guvern care să poată face bine poporului, să ne unească poporul și sistemul politic. Sarcinile duble ale guvernului erau să ofere sprijin umanitar și să se pregătească pentru alegeri, precum și pentru reforme economice”, spune Husam Zomlot.

Discuțiile dintre Fatah și Hamas urmează să înceapă săptămâna aceasta la Moscova.

Zomlot a spus că speră că formarea guvernului tehnocrat va fi urmată atât de alegerile parlamentare, cât și de cele prezidențiale palestiniene, odată ce rănile se vor vindeca. Ambasadorul palestinian în Regatul Unit nu a precizat un calendar precis pentru acest plan ambițios, dar a spus că va fi o chestiune de luni de zile și nu de ani.

Palestina nu a mai organizat alegeri din ianuarie 2006, iar SUA au insistat că, ca parte a unui guvern palestinian revitalizat, trebuie să aibă loc noi alegeri în care actualul președinte, Mahmoud Abbas, să stea deoparte.

În prezent, sondajele sugerează că Hamas, mai degrabă decât Fatah - partidul cu care este asociat Zomlot, ar câștiga, dar un sondaj concret cu părerea palestinienilor este dificil de făcut acum și aceasta poate depinde de modul în care se ajunge la încetarea focului.

Zomlot a spus că progresul Palestinei poate fi legat și de gradul în care membrii de dreapta ai guvernului israelian îi vor permite guvernului tehnocrat să guverneze, fără a-i mai lipsi de venituri și fără a restricționa circulația în Cisiordania.

Zomlot, care a fost menționat ca viitor președinte sau prim-ministru, a încadrat formarea guvernului tehnocrat palestinian pentru întregul teritoriu ocupat ca parte a unei strategii mai ample agreate, inclusiv o încetare a focului imediată și permanentă care să permită un „schimb de ostatici”, eliminarea Israelului din fiecare centimetru de teritoriu palestinian, lansarea unui program de reconstrucție în Gaza, un vot la consiliul de securitate al ONU care susține recunoașterea deplină de către ONU a Palestinei, o conferință internațională de pace pentru a conveni calendare scurte pentru formarea a două state, inclusiv aranjamente de securitate, responsabilitate pentru crime de război împotriva palestinienilor.

Este puțin probabil ca aceste solicitări extinse să fie îndeplinite în totalitate și sunt oricum bazate pe o încetare permanentă a focului care implică un schimb de ostatici și prizonieri.

Zomlot are îndoieli că Hamas și guvernul israelian vor conveni asupra unei încetări a focului pe genul de calendar stabilit de președintele SUA, Joe Biden, luni seară.

„Benjamin Netanyahu consideră până acum sfârșitul acestei agresiuni ca sfârșitul carierei sale politice. El se laudă și ne manipulează pe toți. Vorbește despre posibile înțelegeri și doar câștigă timp. El știe să joace jocul înșelăciunii și al cuvintelor și apoi se pricepe la jocul vinei. Elemente ale guvernului său sunt interesate de curățarea etnică și nu o fac un secret. Au un plan și au așteptat momentul potrivit pentru a pune în aplicare planul”, spune Zomlot.

Ambasadorul palestinian a mai spus că, din cauza nivelului de distrugere din Gaza și a foametei, „este probabil ca alți 10.000 de palestinieni să moară chiar dacă s-ar ajunge acum la încetarea focului”.

El a spus că un atac la sol israelian în Rafah „va aduce nenumărate victime și disperare. Sunt 6.000 de oameni pe kilometru. Dacă Israelul a procedat așa cum a procedat în nordul Gazei, Israelul va ucide zeci de mii și credem că Rafah este ultimul pas pentru expulzarea în masă. De aceea trebuie prevenit și aici SUA nu trebuie să dea mesaje vagi.”

El a spus că singura modalitate de a-l opri pe Netanyahu este ca SUA și Marea Britanie să nu mai furnizeze arme Israelului.

Asistenții săi se tem că o parte din mesajele venite de la oficialii americani de securitate sugerează că Washingtonul, în ciuda avertismentelor sale, va da undă verde la ofensiva terestră în Rafah, pe baza faptului că Israelul a construit un plan credibil care va muta din nou refugiații din Gaza, lăsând Hamas expus unui atac final israelian.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri