Războiul tehnologic SUA-China continuă: Beijingul a oprit exportul a două elemente rare critice pentru producția de cipuri

Data publicării:
cercetător chinez cu un disc semiconductor într-un centru de cercetare
China este responsabilă pentru 80% din producția mondială de galiu și 60% din producția de germaniu. Foto: Profimedia Images

Exporturile a două elemente rare din China esențiale pentru fabricarea de semiconductoare au scăzut la 0 în august, la o lună după ce Beijingul a impus restricții pentru vânzarea celor două resurse din motive de securitate națională, potrivit CNN.

80% din galiul produs la nivel mondial provine din China, precum și 60% din germaniu, potrivit Alianței Materiilor Prime Critice.

Beijingul nu a vândut nicio cantitate din aceste două elemente pe piața internațională luna trecută. În luna iulie, țara exportase 5,15 tone de produse din galiu și 8,1 tone de produse din germaniu.

Noile restricții arată aparenta disponibilitate a Chinei de a riposta împotriva controalelor impuse de SUA asupra exporturilor, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea economică, pe fondul războiului tehnologic care prinde tot mai mult contur.

A doua economie a lumii se confruntă deja cu mai multe probleme economice, inclusiv o cerere internă slabă și o criză imobiliară. Luna trecută, exporturile Chinei au suferit cea mai mare scădere din ultimii trei ani.

germaniu-galiu
Germaniu și galiu, cele două elemente rare esențiale în producția de cipuri. Colaj foto: Profimedia Images

Analiștii spun că limitarea exporturilor este o „sabie cu două tăișuri” care ar putea afecta economia Chinei și ar putea grăbi relocarea lanțurilor de aprovizionare în afara țării.

China este cel mai mare producător al acestor două elemente, dar nu și singurul. În plus, mineralele rare restricționate de Beijing pot fi înlocuite cu alte materiale, potrivit analiștilor de la Eurasia Group.

În luna iulie, Beijingul a spus că exportul celor două elemente, care sunt folosite într-o varietate de produse precum cipuri de calculator și panouri solare, va fi restricționat pentru a proteja „securitatea națională și interesele” țării.

Începând cu 1 august, exportatorii au nevoie de o permisiune specială din partea autorităților pentru a putea exporta produsele de acest tip.

Războiul tehnologic SUA-China: lansarea noului model Huawei va atrage noi restricții din partea Washingtonului

Măsura luată face parte dintr-un război tehnologic tot mai acerb între China și SUA, care se luptă pentru tehnologia avansată de producție a cipurilor vitale pentru multe dintre dispozitivele folosite în toată lumea, de la telefoanele smart la mașini autonome, dar și pentru industria de armament.

Anul trecut, în octombrie, administrația Biden a dezvăluit un set de restricții prin care companiilor din China li s-a interzis să cumpere cipuri echipamente avansate de producție a cipurilor fără o licență.

Dar pentru ca inițiativa Washingtonului să funcționeze, americanii aveau nevoie de participarea altor țări: Japonia și Olanda s-au alăturat acestor eforturi anul acesta, ceea ce a limitat și mai mult importurile de cipuri ale Chinei.

Huawei retail stores crowded as Mate 60 phone on sale
Lansarea noului model de smartphone de la Huawei a produs unde de șoc în toată lumea tehnologiei. Foto: Profimedia Images

Beijingul a ripostat lansând în aprilie o anchetă de securitate cibernetică împotriva producătorului american de cipuri Micron, înainte de a-i interzice să mai vândă produse companiilor chineze care lucrează la proiecte de infrastructură critice.

Washingtonul s-ar putea să introducă și mai multe restricții după ce Huawei a introdus smarphone-ul Mate 60 Pro, care a produs unde de șoc în toată lumea tehnologiei, potrivit CNN.

Modelul de telefon smart are la bază un cip avansat care a fost creat în ciuda sancțiunilor impuse de SUA menite să blocheze accesul Chinei la astfel de tehnologii.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Fiica Antoniei s-a transformat într-o adolescentă superbă. Seamănă leit cu artista, e pasionată de dans și...
Film Now
Demi Moore nu e impecabilă numai la gale, ci și într-o zi banală. Cei 61 de ani ai săi nu descriu nici cum se...
Adevarul
Românii din Roșia Montană, El Dorado din Ardeal. „Se găsea aur și în noroiul drumurilor" FOTO VIDEO
Newsweek
Veronica", rolul pe care s-au „bătut" două fetițe. De ce a purtat perucă mica eroină a filmului?
Digi FM
Șefa de promoție de la un liceu din Arad, discurs neașteptat: „Școla m-a învățat să mă conformez, să mint...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
"Nici măcar nu ți se spune așa". Nicole Kidman, după ce buna ei prietenă, Reese Witherspoon, i-a reamintit...
UTV
Nicu Covaci a fost internat din nou la ATI la Spitalul Judetean Timisoara. Mesajul transmis de colegii de la...