Reacția Rusiei după ce o nouă navă cu produse din Ucraina a plecat din portul Odesa printr-un coridor temporar

Data publicării:
navă de marfă pe Marea Neagră
Prima navă de marfă care folosește noi căi de transport maritim la Marea Neagră a părăsit portul sudic Odesa pe 16 august 2023. „Prima navă se deplasează de-a lungul coridoarelor temporare stabilite pentru navele civile către și dinspre porturile Mării Negre”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-un comunicat. Sursa foto: X

Trecerea unei a doua nave din Ucraina prin coridorul temporar pe Marea Neagră nu are nicio legătură cu perspectivele unui nou acord privind cerealele, în care să fie implicată Rusia, a afirmat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că perspectivele relansării acordului privind cerealele vor depinde de respectarea promisiunilor date Moscovei de către Occident cu privire la exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Duminică, Kievul a anunţat că un vas ce transporta produse siderurgice către Africa a părăsit portul ucrainean Odesa printr-un coridor maritim temporar din Marea Neagră, a doua navă care face acest lucru după ce Rusia s-a retras, în luna iulie, din acordul mediat de ONU ce permitea exportul de cereale în condiţii de siguranţă. Ulterior, Rusia a ameninţat că va viza toate navele ca potenţiale ţinte militare.

Comunitatea internaţională încearcă să găsească o modalitate de a asigura rute pentru transportul cerealelor către restul lumii în timp util pentru recolta din această toamnă, Ucraina şi Rusia fiind principalii exportatori la nivel mondial.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri