Revoltă într-o închisoare din Siria. Mai mulți militanţi aparţinând grupării "Stat Islamic" au evadat, au fost trimise forțe antitero

Data publicării:
maini inchisoare detinuti penitenciar infractori gratii criminal
Foto: GettyImages

O revoltă izbucnită duminică într-o închisoare a forţelor kurde din Hasaka, în nord-estul Siriei, unde sunt deţinute persoane acuzate de apartenenţă la gruparea jihadistă "Stat Islamic" s-a soldat cu evadarea mai multor prizonieri.

Mai mulţi prizonieri au preluat controlul asupra parterului închisorii Ghuiran, aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), sprijinite de SUA, o parte din luptătorii jihadişti reuşind să scape, conform informaţiilor furnizate pe Twitter de un purtător de cuvânt al FDS, Mustafa Bali, citate de Reuters.

SDF a declanşat o operaţiune de căutare şi capturare a prizonierilor care au reuşit să evadeze, iar forţele de securitate au trimis întăriri pentru a pune capăt revoltei din închisoare.

"În prezent, situaţia este tensionată în închisoare şi am trimis forţe antitero şi trupe suplimentare pentru a controla situaţia", informează Mustafa Bali.

Nu este clar deocamdată numărul persoanelor care au reuşit să evadeze. Televiziunea de stat siriană a anunţat evadarea a 12 militanţi din închisoare, în timp ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a comunicat că ar fi vorba de "cel puţin 4 evadaţi".

Conform informaţiilor furnizate de OSDO, la conducerea revoltei din închisoarea în care se află aproximativ 5.000 de prizonieri de diferite naţionalităţi, bănuiţi că aparţin grupării jihadiste, se află elemente ale grupării "Stat Islamic".

La un an după proclamarea, pe 23 martie 2019, a eradicării "califatului" grupării "Stat Islamic" în Siria, forţele kurde continuă să deţină aproximativ 12.000 de luptători jihadişti în mai multe închisori din nord-estul Siriei. Printre aceştia se numără sirieni, irakieni, dar şi circa 2.500 - 3.000 de luptători străini provenind din aproximativ 50 de ţări. Deşi, iniţial, kurzii au cerut repatrierea luptătorilor străini în ţările lor de origine, au ajuns în cele din urmă să se resemneze cu ideea de a-i judeca pe aceştia în Siria, ca urmare a tergiversărilor statelor occidentale, care evită repatrierea lor, notează AFP, citată de Agerpres.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”