Risc "ridicat" ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre. Avertismentul transmis de la Odesa

Data actualizării: Data publicării:
avertiment anti mina in odesa
Risc "ridicat" ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre. FOTO: Profimedia Images

Populaţia din zona de coastă situată în apropiere de portul ucrainean Odesa a fost avertizată marţi de oficialităţile militare în legătură cu minele navale care plutesc de-a lungul coastei Ucrainei, transmite Reuters.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de folosirea minelor navale în largul coastelor ucrainene, ceea ce a periclitat navigaţia în siguranţă a vaselor comerciale în Marea Neagră.

Minele, de producţie sovietică, au fost ancorate, dar din cauza unei furtuni unele dintre ele s-au desprins şi au fost luate de curenţii marini.

"Există o probabilitate ridicată ca minele navale ancorate să se desprindă şi să fie aduse la mal ori să plutească în derivă de-a lungul coastei. Începând din martie anul trecut, Rusia a continuat să folosească mine anti-navă ancorate ca armă neghidată împotriva Ucrainei", a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, Serhii Bratciuk, citat de Agerpres.

După ce forţele sale au invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut, Rusia a recurs la o blocadă asupra porturilor din zona Odesa, principalul punct de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului. La finalul lunii iulie, blocada a fost ridicată în cazul a trei porturi ucrainene la Marea Neagră, în baza unui acord încheiat în Turcia de Moscova şi Kiev şi mediat de Naţiunile Unite. De atunci până la finalul lunii ianuarie, Ucraina a exportat peste 17 milioane de tone de cereale prin coridorul de trecere, potrivit sindicatului producătorilor de cereale ucraineni UGA.

UGA a menţionat că în ianuarie 2023 exporturile de produse agricole ''au scăzut semnificativ ca urmare a întârzierilor deliberate a inspectării navelor de către Rusia''. Moscova a respins acuzaţiile.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Agriculturii ucrainean, exporturile ucrainene de cereale în sezonul 2022-2023, care se încheie în iunie, erau în scădere cu 28,7%, până la 29,2 milioane de tone, ca urmare a dificultăţilor logistice cauzate de invazia rusă şi a scăderii producţiei. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri