Rusia a atacat sistemul energetic ucrainean de 60 de ori înainte de iarnă

Data publicării:
doi oameni merg pe stradă la lumina lanternei
431 de așezări au rămas fără electricitate din cauza luptelor din diferite regiuni. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a atacat de 60 de ori infrastructura energetică ucraineană în ultimele câteva săptămâni, pe măsură ce iarna se apropie, scad temperaturile și crește consumul public de energie, au declarat oficiali de la Kiev, miercuri, transmite Reuters.

Ucraina se teme că Rusia ar fi început deja o campanie concertată de atacuri asupra rețelei electrice pentru a doua iarnă de război. Iarna trecută, mii de drone și rachete rusești au vizat sectorul energetic al Ucrainei, provocând insemnate pene de curent.

Ministrul Energiei, German Galușcenko, aflat în vizită în Statele Unite, a declarat că guvernul discută cu partenerii cum să treacă peste lunile grele critice. Occidentul a intensificat proviziile de apărare antiaeriană pentru a neutraliza amenințarea.

„În ultimele săptămâni, instalațiile de infrastructură energetică au fost atacate de 60 de ori cu diferite tipuri de arme”, a spus ministerul Energiei într-un comunicat.
„După fiecare nou atac, nevoia de echipamente energetice crește și, prin urmare, ajutorul partenerilor pentru sectorul energetic ucrainean este foarte important”.

Ucraina are o apărare antiaeriană mai bună în această iarnă, dar sistemul său energetic este mai vulnerabil pentru că este încă blocat de atacurile din iarna trecută. Agenția militară de spionaj a Ucrainei spune că Rusia a stocat sute de rachete pentru o campanie aeriană de iarnă.

Guvernul a declarat într-un comunicat că o centrală termică din est a fost bombardată marți seara. Rețelele de distribuție a energiei electrice din estul Donețk, din nord-estul Harkiv și din sudul regiunii Herson au fost, de asemenea, afectate din cauza bombardamentelor rusești, se arată în comunicat.

Ministerul Energiei a declarat că rețelele de distribuție a gazelor naturale au fost avariate și în regiunea Dnipropetrovsk.

Aceste atacuri nu au provocat încă pene de curent la nivel național, deoarece lucrătorii din domeniul energiei se grăbesc să repare daunele, dar oficialii guvernamentali se tem că atacurile se vor intensifica pe măsură ce iarna se apropie.

Operatorul național de rețea ucrainean Ukrenergo a declarat că consumul de energie a continuat să crească în această săptămână, odată cu scăderea temperaturilor. O scădere a temperaturii de 2,5 grade Celsius a dus la o creștere a consumului cu 1,5%, se arată în comunicat.

Până acum, în această toamnă, Ucraina s-a bucurat de o vreme neobișnuit de caldă, cu temperaturi încă în jur de 10 grade Celsius.

Ukrenergo a spus că un total de 431 de așezări au rămas fără electricitate din cauza luptelor din diferite regiuni.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...