Rusia susține că războiul dintre Israel și Hamas poate fi oprit prin crearea unui stat palestinian: „Cea mai credibilă soluție”

Data publicării:
conflictul dintre israel si hamas
Serghei Lavrov a promis că Rusia şi Liga Arabă vor lucra pentru „a opri vărsarea de sânge” în Israel şi Gaza cu ţările care doresc o „pace durabilă în Orientul Mijlociu”. FOTO: Profimedia Images

Moscova susține că „cea mai credibilă” soluţie a războiului dintre Israel şi Hamas este crearea unui stat palestinian, avertizând asupra unui risc „ridicat” de intrare în conflict a unor „terţe forţe”, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis că Rusia şi Liga Arabă vor lucra pentru „a opri vărsarea de sânge” în Israel şi Gaza cu ţările care doresc o „pace durabilă în Orientul Mijlociu”, într-o conferinţă de presă, cu ocazia vizitei la Moscova a secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

„Nu putem fi de acord cu cei care spun că securitatea nu poate fi asigurată decât prin combaterea terorismului. Distrugerea teroriştilor este o strategie care a fost deja aplicată de Israel, dar nu a rezolvat niciodată problema de bază”, a declarat el.

„Crearea unui stat palestinian constituie cea mai credibilă soluţie a conflictului. Problema palestiniană nu mai poate aştepta”, potrivit lui Serghei Lavrov. 

Ahmed Aboul Gheit a cerut găsirea „unei rezoluţii juste la conflictul israeliano-palestinian” şi crearea „perspectivelor politice”, potrivit unei traduceri în limba rusă a declaraţiilor sale.

El a asigurat de asemenea că organizaţia sa respinge violenţa „de ambele părţi” în acest conflict.

Peskov susține că riscul intrării unor „terţe forţe” în conflictul dintre Israel şi Hamas este „ridicat”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, la rândul său, că riscul intrării unor „terţe forţe” în conflictul dintre Israel şi Hamas este „ridicat”, ceea ce face ecoul temerilor Israelului cu privire la un posibil atac al altor grupări, notează AFP.

Hezbollah-ul libanez, un aliat al Hamas şi al Iranului, a tras obuze într-o zonă contestată de la graniţă.

Această formaţiune, duşman al Israelului, a declarat că a tras tirurile „din solidaritate cu rezistenţa şi poporul palestinian”.

Unii actori occidentali arată, de asemenea, spre o posibilă implicare a Iranului în ofensiva Hamas împotriva Israelului.

Teheranul a negat luni aceste acuzaţii, respingând informaţiile publicate de cotidianul american Wall Street Journal.

Iranul a fost, totuşi, una dintre primele ţări care a susţinut ofensiva, spunând că „sprijină apărarea legitimă a naţiunii palestiniene”.

La rândul său, Casa Albă a afirmat că este „prea devreme” să spună dacă Iranul este implicat direct, adăugând totuşi că „nu are nicio îndoială” cu privire la faptul că mişcarea Hamas este „finanţată, echipată şi înarmată”, printre alţii, de Republica Islamică Iran.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri