Rusia vrea să rezolve situația din Orientul Mijlociu. Lavrov a discutat cu omologii săi din Iran, Turcia și Liban

Data publicării:
Russian Foreign Minister Lavrov visits New York City
Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov (st) și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, înainte de întâlnirea cu ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, la sediul ONU, din New York. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologii săi din Iran, Turcia și Liban înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de marți, pentru a discuta despre Orientul Mijlociu, a transmis ministerul rus de externe, informează Reuters.

Întâlnirile bilaterale s-au concentrat pe Fâșia Gaza, Siria și „situația tensionată” din Marea Roșie, a mai transmis marți ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram. Întâlnirile au avut loc luni la New York.

Ministerul a comunicat că Lavrov și ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian au convenit asupra necesității unei încetări rapide a focului în Gaza și a condițiilor pentru acordarea asistenței umanitare civililor.

Russian Foreign Minister Lavrov visits New York City
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) și ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian (dr) își strâng mâna în timpul unei întâlniri la sediul ONU. Sursa foto: Profimedia Images

„S-a exprimat îngrijorarea generală cu privire la situația tensionată din Marea Roșie, care s-a degradat brusc”, se arată în comunicat.

Luni, Statele Unite și Marea Britanie au desfășurat o rundă suplimentară de atacuri împotriva rebelilor Houthi din Yemen, pentru că au vizat transportul maritim la Marea Roșie, a spus Pentagonul.

Lavrov și ministrul de Externe al Libanului Abdallah Bou Habib au vorbit despre importanța eforturilor colective ale țărilor din regiune pentru o încetare imediată a focului, a informat ministerul.

Russian Foreign Minister Lavrov visits New York City
Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov (st) și Ministrul de externe al Libanului Abdallah Bou Habib (dr) s-au întâlnit la sediul ONU. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a efectuat în ultimele zile cel mai intens bombardament în sudul Gazei de la începutul războiului în octombrie, ceea ce a stârnit apeluri de la Washington pentru a proteja oamenii nevinovați din spitale, personalul medical și pacienții.

Potrivit agendei ONU, Consiliul de Securitate urmează să discute „situația din Orientul Mijlociu, inclusiv chestiunea palestiniană”.

Lavrov a declarat joi că va propune „eforturi colective” la reuniune pentru a rezolva criza din Orientul Mijlociu.

Cu omologul său turc Hakan Fidan, Lavrov a discutat, de asemenea, despre problemele energetice, precum și despre „contactele bilaterale viitoare”.

Turkish, Russian foreign ministers meet in New York for talks
Ministrul turc de externe Hakan Fidan (dr) și Serghei Lavrov (st) s-au întâlnit pentru discuții la New York. Sursa foto: profimedia Images

În decembrie, Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Turcia la începutul anului 2024.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri