Conductorul garniturii de metrou din Sankt Petersburg, considerat erou

Data publicării:
Explosion in St. Petersburg metro system kills at least 10
Foto: Agerpres

Conductorul metroului din Sankt Petersburg vizat de un atentat luni a declarat că pur şi simplu a „urmat instrucţiunile” şi a scos trenul din tunel, un gest „eroic” care a salvat „numeroase vieţi”, potrivit superiorilor săi, relatează AFP.

Explosion in St. Petersburg metro system kills at least 10
Foto: Agerpres

„Explozia tocmai avusese loc (...). S-a auzit o bubuitură şi (era) fum”, a povestit marţi Aleksandr Kaverin, în vârstă de 50 de ani, în prima sa conferinţă de presă.

„Am început să primesc mesaje de neînţeles prin (interfonul) pasager-conductor. Vorbeau toţi în acelaşi timp, în toate vagoanele”, a declarat conductorul, în uniformă.

„Am urmat instrucţiunile”, a precizat Kaverin, aflat în acest post de 15 ani. „Am luat decizia de a continua să înaintez fără să mai întârzii (...). Am scos trenul” din tunel.

A fost „o zi dificilă”, a adăugat el, coborându-şi privirea. Conductorul a precizat că nu a putut să petreacă noaptea acasă, împreună cu soţia şi cei doi copii, din cauza numărului mare de jurnalişti care-l aşteptau în uşa casei.

Aducând trenul până la peronul staţiei Tehnologiceski Institut, conductorul a permis salvarea a „numeroase vieţi”, a declarat în continuare directorul metroului din Sankt Petersburg Vladimir Kariughin.

„Dacă ar fi trebuit să se scoată oameni din vagon” în tunel, „ar fi fost complicat”, a dat el asigurări, explicând că, deoarece trenul a fost adus la peron, salvatori au putut să ajute răniţii mai rapid şi să-i evacueze mai repede.

„În situaţii de urgenţă, oamenii devin eroi”, a declarat Kariughin, precizând că conductorul va primi o medalie pentru curajul de care a dat dovadă.

De asemenea, directorul metroului a „salutat vigilenţa” unui angajat al altei staţii de metrou, Ploşcead Vostanaia, care a semnalat luni prezenţa unui bagaj abandonat, în care se afla o bombă, dezamorsată la timp.

„El a securizat la timp zona, a sunat specialişti, iar mulţumită faptelor sale s-a evitat un act terorist”, a subliniat directorul.

„Angajaţii metroului şi pasagerii s-au ajutat reciproc. Erau sub şoc, dar nu a fost isterie”, şi-a exprimat directorul satisfacţia.

Bilanţul atentatului comis luni în metroul din Sankt Petersburg a crescut la 14 morţi, potrivit ministrului rus al Sănătăţii Veronika Skorţova.

Explozia a avut loc luni după-amiaza, într-o ramă care circula între două staţii ale unei lunii foarte frecventate care traversează centrul Sankt Petersburgului - Senaia Ploşcead şi Tehnologiceski Institut.

Atenatatul nu a fost revendicat, iar Comitetul rus de Anchetă a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la un „act terorist”, precizând că „toate celelalte piste” vor fi examinate.

Serviciile secrete kîrgîze au declarat pentru AFP că atentatul a fost comis de către un kamikaze născut în regiunea kîrgîză Oş.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...