Preot rus, concediat după ce a spus că este gata să-i strângă mâna lui Navalnîi: „Ce fel de provocare ai mai pus la cale?”

Data publicării:
A monk is seen at the Spaso-Kamenny Monastery on Kamenny Islet on Kubenskoye Lake in Ust-Kubinsky District, Vologda Region
Clericul acuză că nu există libertate de exprimare în rândul Bidericii Ortodoxe Ruse. Foto: Profimedia

Un cleric rus care ocupa până zilele trecute funcţia de secretar de presă la o eparhie a fost demis pentru o postare pe o reţea socială, în care afirma că este gata să-i strângă mâna lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin. El a înregistrat convorbirea telefonică pe care a avut-o cu superiorul său.

Preotul Gheorghi Suhoboki de la eparhia Melekess (regiunea Ulianovsk, în sud-estul părţii europene a Rusiei) a scris că, după ce Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov, este gata să-i strângă mâna.

După această postare, Suhoboki a fost sunat de şeful eparhiei, Diodor Isaev, care l-a certat şi a spus că „a primit deja apeluri telefonice de la Moscova”, cerându-i-se cu insistenţă să se debaraseze de secretarul său de presă, relatează joi agenţia de presă Znak.com, preluată de Agerpres.

Într-un gest de a arăta cum stă de fapt problema „libertăţii de exprimare în Biserica Rusă”, preotul a postat înregistrarea conversaţiei telefonice cu eparhul pe o reţea de social media.

„Ce fel de provocare ai mai pus la cale? Pentru ce? Pentru a atrage atenţia autorităţilor? Le-ai atras-o... Ascultă, nu o mai face pe prostul, am obosit deja... Navalnîi, Ucraina... De ce ai nevoie de toate astea? Eşti secretar de presă al eparhiei, la ce bun tulburi apele?”, i-a spus, printre altele, şeful eparhiei.

Ulterior, preotul a postat pe TikTok şi documentul prin care era eliberat din funcţie, sub care a concluzionat: „Nu există în zilele noastre libertate de exprimare în Biserica Ortodoxă Rusă!”.

420 de deţinuţi politici în închisorile din Rusia

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost declarat laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care a supravieţuit unei otrăviri în august 2020 cu agent neurotoxic de uz militar, ispăşeşte în prezent o condamnare de doi ani şi jumătate pentru încălcarea eliberării condiţionate, dosar despre care susţine că este fabricat.

Opozantul, considerat adversarul nr.1 al Kremlinului, a fost inclus de organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial pe lista deţinuţilor politici ruşi.

Organizaţiile având legătură cu Navalnîi au fost calificate în iunie drept „extremiste” de către putere, ceea ce a dus la închiderea lor şi la interdicţia pentru membrii acestora de a putea candida la alegerile legislative din septembrie.

În Rusia sunt în prezent cel puţin 420 de deţinuţi politici, faţă de 362 anul trecut, a indicat miercuri Memorial în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

„Este o realitate tristă şi îngrijorătoare”, subliniază responsabilul Memorial, care menţiona în 2015 un număr de 46 de deţinuţi politici.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri