Rușii îngheață în case în timp ce Moscova preferă să cheltuiască pe război

Data publicării:
rusia
Sursă foto: X

Sistemele de încălzire din Rusia se strică în plină iarnă, lăsând mulți oameni să înghețe în case, în timp ce Moscova continuă să cheltuiască pentru războiul din Ucraina. Cu toate că infrastructura făcută în perioada sovietică trebuie „înlocuită de urgență”, Rusia alocă pentru apărare până la o treime din bugetul pe acest an, relatează Business Insider

Unele zone ale Rusiei se confruntă cu o iarnă neobișnuit de friguroasă. În Siberia, în luna decembrie, s-au înregistrat temperaturi de -70 de grade Celsius. Condițiile brutale sunt înrăutățite din cauza faptului că infrastructura Rusiei este prost întreținută, multe dintre facilitățile sale datând din epoca sovietică, potrivit rapoartelor mass-media.

Acest lucru a provocat un val de defecțiuni la sistemele de încălzire centrală începând din decembrie, care a afectat chiar și unele părți din regiunea Moscovei și orașul Sankt Petersburg, a relatat The Bell, o publicație media rusă independentă, la 16 ianuarie.

Într-un incident, mai mult de 12 persoane au suferit arsuri în orașul Nijni Novgorod, din vestul Rusiei, când o conductă mare de încălzire s-a spart, provocând scurgerea apei fierbinți pe străzi, a relatat DW, citând un canal de știri local pe Telegram. Conducta avariată a făcut, de asemenea, ca peste 3.000 de persoane să rămână fără căldură.

„Încă folosim infrastructura comunală care a fost făcută în perioada sovietică”, a declarat deputatul rus Svetlana Razvorotneva, care este membră a unui comitet național de inginerie urbană, potrivit DW. Aproximativ 40% din rețeaua de încălzire comunală din țară trebuie înlocuită de urgență, a adăugat ea.

Cu toate acestea, finanțarea pentru utilitățile publice a reprezentat anul trecut doar 2,2% din cheltuielile totale ale Rusiei, potrivit Financial Times. În schimb, cheltuielile militare ale Moscovei au reprezentat aproximativ 21% din bugetul Rusiei în același an, potrivit Reuters.

De asemenea, Rusia va cheltui pentru apărare până la o treime din buget în acest an, în condițiile în care războiul din Ucraina pare să intre în al treilea an, a declarat în octombrie Ministerul rus de Finanțe, potrivit Reuters.

Pe măsură ce costurile războiului cresc, Kremlinul va trebui probabil să introducă măsuri de austeritate pentru a face față deficitului bugetar al Rusiei, au raportat luni serviciile secrete britanice. Chiar și așa, liderul rus Vladimir Putin este încă aproape sigur că va câștiga un al cincilea mandat la alegerile prezidențiale din Rusia din martie.

„Oamenii sunt nemulțumiți de starea serviciilor comunale, dar percep situația ca pe o boală cronică”, a declarat pentru FT Denis Volkov, directorul Centrului Levada, o organizație de cercetare independentă. „Când ceva se strică, îi deranjează, dar nu este o surpriză”, a mai spus el.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri