Profimedia Images" />

Rușii s-au lăudat că au testat o rachetă nucleară care „poate distruge un oraș mic”, pentru a intimida Occidentul (ISW)

Data publicării:
test cu racheta balistica efectuat de rusia
Rușii s-au lăudat că au testat racheta balistică RS-24 Yars care "poate distruge un oraș", ca să intimideze Occidentul. FOTO> Profimedia Images

Rusia a testat o rachetă nucleară intercontinentală RS-24 Yars într-un gest de intimidare la adresa Occidentului, încercând astfel să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina, a comunicat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Pravda. Un oficial de la Pentagon a comunicat că Rusia a informat SUA în prealabil cu privire la acest test.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 1 martie că trupele rusești au testat cu succes o lansare reală a rachetei balistice intercontinentale Topol (RS-24 Yars, în codificarea NATO), care poate poate conține între 3-6 ogive nucleare. Lansarea a avut loc la cosmodromul din Pleseţk, folosit de obicei pentru lansarea sateliţilor militari.

Potrivit evaluării ISW, Kremlinul folosește adesea amenințările nucleare pentru a induce teamă în rândul opiniei publice occidentale și a slăbi sprijinul Vestului pentru Ucraina. Analiștii militari au susținut că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina sau în afara ei este puțin probabilă.

 „Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă a unei rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk”, se arăta într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării. În cadrul testului s-a folosit o ogivă de exercițiu care a lovit ţinta stabilită „în poligonul Kura, în peninsula Kamceatka”, la peste 6.000 de kilometri distanţă de platforma de lansare, conform ministerului rus al apărării.

Testul a avut drept scop „confirmarea caracteristicilor tehnico-tactice şi de zbor ale sistemului”, iar „toate obiectivele prevăzute au fost îndeplinite integral”, mai menţionează acelaşi anunţ despre exerciţiul care a inclus de asemenea transportul bateriei Yars către o locaţie îndepărtată şi pregătirea lansării. 

SUA au fost informate în prealabil

Rusia a notificat SUA cu privire la testul cu racheta balistică intercontinentală Yars de la Plesețk, a declarat un oficial al Pentagonului pentru TASS.

"Rusia a notificat SUA prin Centrul de Reducere a Riscului Nuclear. Vom continua să monitorizăm situația", a spus oficialul american.

Ce este complexul de rachete Yars

Potrivit datelor oficiale, complexul de rachete Yars poate distruge ținte aflate la o distanță de până la 11.000 de kilometri. Racheta este echipată cu focoase (ogive) multiple.

Propagandiștii ruși au susținut că niciun sistem de apărare antirachetă nu este capabil să-l doboare și că o rachetă Yars poate distruge complet un oraș mic.

Rușii se laudă cu o rază de acțiune a rachetei balistice intercontinentale de 11.000 kilometri. E primul test din 2024 din cele șapte lansări planificate.

În timpul discursului său în fața Adunării Federale din 29 februarie, Putin a subliniat că Rusia deține arme care ar putea lovi țările occidentale.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Celine Dion are 13 frați și surori. Cum arată familia ei, care i-a insuflat dragostea pentru muzică
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...