„Să nu irosim nicio picătură”. Oamenii din Bogota stau câte o zi întreagă fără apă. „Fac un duș de 4 minute și nu spăl haine”

Data publicării:
seceta in columbia
Rezervele de apă ale Columbiei au scăzut la un nivel record. Foto: Profimedia

Cei 10 milioane de locuitori ai capitalei columbiene Bogota sunt forțați să stea fără apă, din cauza secetei severe. Fenomenul climatic El Niño a dus nivelul rezervoarelor de apă la cel mai scăzut punct din ultimele decenii, relatează BBC.

Oficialii au împărțit regiunea din jurul capitalei în nouă zone în care se întrerupe apa, pe rând, timp de 24 de ore. Spitalele și școlile sunt exceptate de la această măsură.

Restricțiile, anunțate la începutul săptămânii, au intrat în vigoare joi. Autoritățile vor reevalua situația la fiecare două săptămâni, în conformitate cu planul de raționalizare.

„Să nu irosim nicio picătură de apă în Bogota în acest moment”, a spus primarul Carlos Fernando Galán în conferința de presă în care a anunțat restricțiile.

„Asta ne va ajuta, astfel încât aceste restricții să poată fi ridicate mai rapid sau reduse”, a continuat el.

Lipsa ploii și căldura neobișnuită au făcut ca rezervoarele Columbiei să sece într-un ritm alarmant.

Lacul de acumulare Chuza, parte a sistemului care furnizează aproximativ 70% din apa orașului, a scăzut la o capacitate de sub 17%. Primarul a spus că acesta este cel mai scăzut punct din ultimii 40 de ani.

Președintele columbian, Gustavo Petro, a scris pe platforma socială X că a ordonat „o schimbare substanțială” pentru a proteja resursele de apă în următorii 30 de ani. El a avertizat, de asemenea, împotriva „urbanizării necontrolate” și a criticat „jefuirea” rezervoarelor naturale de către industria agricolă și cea a construcțiilor.

Între timp, locuitorii reduc consumul de apă.

„Sunt lucruri pe care nu le mai putem face, cum ar fi să spălăm mașina”, a declarat Clara Escobar, care locuiește în suburbiile orașului, pentru agenția de presă AFP.

„Fac un duș de maximum 4 minute și nu spăl haine”, a spus Isaac Sandoval.

Experții spun că seceta este cauzată în parte de fenomentul El Niño, din cauza căruia temperaturile globale cresc.

Ciudad de Mexico și capitala Uruguayului, Montevideo, s-au confruntat, de asemenea, cu penurie de apă în ultimii ani.

Schimbările climatice sunt, de asemenea, considerate un factor major al agravării secetei, alături de urbanizarea rapidă și infrastructura insuficientă.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2 grade Celsius de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească, dacă țările din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri