Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
soldati rusi
Soldații ruși. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Rusia a convins cetățeni cubanezi să se înroleze în armata rusă și să lupte în războiul din Ucraina cu salarii de aproximativ 2.000 de dolari pe lună și pașapoarte rusești, arată o investigație BBC, citată de Kyiv Independent

De când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă. O investigație a BBC a confirmat numele a peste 50.000 de soldați ruși uciși în Ucraina, dar este probabil ca numărul real să fie mult mai mare. Conform propriilor estimări ale Ucrainei, numărul soldaților ruși uciși sau răniți în război se ridică la aproape 500.000.

Recrutarea de străini pentru a înlocui o parte din pierderi ajută, de asemenea, Kremlinul să evite riscurile pe care le presupune încercarea de a-i mobiliza pe ruși cu forța. Când Rusia a declarat o mobilizare parțială în 2022, sute de mii de oameni au părăsit țara.

Între timp, contractele militare profitabile oferite de Rusia îi atrag pe cubanezii disperați să scape de criza economică tot mai gravă de pe insula sancționată de SUA.

Documentele apărute online și rapoartele mass-media sugerează că bărbaților cubanezi li se oferă plăți lunare de aproximativ 2.000 de dolari pe lună - o sumă uriașă pentru Cuba, unde salariul mediu lunar este de sub 25 de dolari.

Potrivit BBC, sute de cubanezi s-ar fi alăturat Forțelor Armate ale Rusiei de la începutul invaziei, în februarie 2022, arată informații scurse pe internet.  Cel puțin 200 de nume de cubanezi au fost divulgate în septembrie și octombrie 2023 de către hackeri pro-ucraineni.

Investigația BBC a dezvăluit, de asemenea, postări pe rețelele sociale care sugerează că unii cubanezi primesc pașapoarte rusești la câteva luni după ce s-au înrolat în forțele armate, o teorie care a fost coroborată de rapoarte ale presei locale care sugerează că luptătorii cubanezi nou-recrutați vor primi cetățenie rusă „în viitor”. 

Alți cubanezi care s-au mutat în Rusia pentru a-și găsi un loc de muncă în construcții ar fi fost în schimb trimiși pe frontul de est al Ucrainei.

În septembrie 2023, Cuba a descoperit o rețea de trafic de persoane care avea ca scop recrutarea de persoane pentru a lupta pentru Rusia. Ministerul cubanez de Interne a transmis atunci că „lucrează pentru a neutraliza şi dezmembra o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţeni cubanezi care locuiesc acolo şi chiar unii din Cuba în rândul forţelor militare implicate în operaţiuni militare în Ucraina”.

Rusia continuă să își intensifice campania de recrutare a străinilor în țările vecine și a exploatat lucrătorii migranți pentru războiul său împotriva Ucrainei, pentru a evita mobilizarea internă. Recruții străini din Nepal, Cuba, Uzbekistan, Armenia, Kazahstan, Somalia, precum și din alte țări din Asia Centrală și Africa, au fost principalele ținte pentru recrutare.

În ianuarie, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret care permite cetățenilor străini care se înrolează în forțele armate ruse să poată solicita cetățenia rusă.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...