Scandal uriaș de corupție în Tanzania cu legături în România. Contractul de 390 milioane € care s-ar fi semnat la București

Data publicării:
scandal de corupție în Tanzania
FOTO: thecitizen.co.tz

Un contract semnat în România pentru achiziția de echipamente de salvare în valoare de 390 de milioane de euro pentru statul Tanzania a intrat în vizorul oficialilor anticorupție africani, informează G4Media, citând publicația Thecitizen.co.tz.

Oficialii anticorupție i-au interogat pe adjunctul ministrului de interne, Hamad Masauni, şi pe vice-secretarul permanent din acelaşi minister, Ramadhani Kailima, pe tema presupusei lor implicări în contractul semnat în România pentru achiziţia de echipamente de pompieri şi de salvare în valoare de 1 trilion de şilingi tanzanieni, adică peste 390 milioane euro.

Președintele Tanzaniei, John Magufuli, a fost cel care a făcut public acordul. Acesta i-a demis pe ministrul de interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al forţei de incendiu şi salvare, Thobias Andengenye.

El şi-a acuzat adjunctul că a semnat contractul fără a se consulta cu Ministerul de Finanţe şi Adunarea Naţională. Generalul maior Jocob Kingu, secretarul permanent al ministerului de la acea dată, a ales să demisioneze după dezvăluirea afacerii.

Directorul general interimar al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei, John Mbungo, a declarat pentru The Citizen că instituţia sa va trimite o delegaţie în România pentru a investiga mai detaliat contractul: „Trebuie să stabilim dacă respectiva firmă românească, Rom International Solution, chiar există acolo”, a declarat dl Mbungo.

Oficialii demişi în cadrul acestei anchete fac parte dintre cei mai înalţi lideri guvernamentali din Tanzania. Aceștia au fost convocați de Biroul pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei din capitala Dodoma pentru a fi interogaţi.

Citiți articolul integral pe G4Media.ro

Redactor: Ștefănuț Cojocaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri